2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A nemi erőszak háborús fegyver: megvannak a Nobel-békedíjasok

Egy kongói nőgyógyász és egy emberi jogi aktivista megosztva kapta az idei Nobel-békedíjat. Az elismerést a nemi erőszak mint háborús fegyver alkalmazása elleni küzdelmükkel érdemelték ki.

  • A nemi erőszak háborús fegyver: megvannak a Nobel-békedíjasok

A Norvég Nobel Bizottság úgy döntött, hogy idén a Nobel Békedíjat Denis Mukwege és Nadia Murad kapja, cserébe erőfeszítéseikért, hogy véget vessenek a nemi erőszak fegyverként való használatának háborúkban és fegyveres konfliktusokban.

Denis Mukwege Kongóban született, egy kilencgyerekes pünkösdista család harmadik gyerekeként. Gyermekkorától orvosnak készült, hogy azokon segíthessen, akikért apja imádkozott. Burundiban, majd Franciaországban tanult, az első kongói háború után, alapította meg saját kórházát, hogy szexuális erőszakot elszenvedett nőkön segíthessen. 2012-ben, egy ellene elkövetett merényletkísérlet után Franciaországba menekült, de egy évvel később hazatért Kongóba.

„Azért tértem vissza, mert eltökélt szándékom volt folytatni a nemi erőszak ellen vívott harcomat, mely Kelet-Kongót sújtja. Másodsorban pedig azért, mert hiszek a kongói nőkben, a nők erejében, és segíteni szeretnék” – mondta.

Hazatérése után Mukwege a nemi erőszak elleni harc szimbólumává vált, kórháza az alapítástól mostanáig több mint 85 ezer nőnek segített.

„Mélységesen csalódott vagyok, amiért a szavaim, a könnyeim és a vallomásom nem volt elég ahhoz, hogy komoly lépéseket érjek el az Iszlám Állammal szemben. Érdemes folytatnom a kampányom? Van valami haszna? Legelőször 15 hónapja beszéltem az ENSZ előtt, és azóta az Iszlám Állam egyetlen harcosát sem állították bíróság elé a népem és az emberiség ellen elkövetett bűntetteikért” – mondta Nadia Murad, aki szintén a nőkkel szembeni erőszak ellen küzd.

A jazidi kisebbséghez tartozó iraki nő huszonegy éves korában került az Iszlám Állam fogságába, melynek katonái megerőszakolták őt, megölték hat testvérét és az édesanyját. Három hónap fogság után szökött meg az Iszlám Államtól. Nadia Murad jelenleg az ENSZ jószolgálati nagyköveteként küzd a nők és a menekültek jogaiért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!