2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

A németek azt hitték, hogy egy vonat robog át a szobán

2017. július 21., péntek 19:56, frissítve: péntek 20:00

Földrengés rázta meg csütörtökön az Égei-tenger törökországi partvidékét és a közeli görög szigeteket – a görögországi Kosz szigetén egy svéd és egy török turista meg is halt. A magyar utazási irodák és a külügyminisztérium nem tud magyar sebesültekről.

Az erős földrengés központja az Égei-tenger partján fekvő török kikötőváros, Bodrum és a Görögországhoz tartozó Kosz szigete között volt. A természeti csapás okozta pánikot rögzítette az egyik török kávéház biztonsági kamerája. A falak megremegtek, a vendégek az utcára rohantak, nehogy rájuk omoljon az épület.

A rengést szökőár követte, a hullámok csónakokat borítottak fel, és elöntötték Bodrum utcáit, de komolyabb kárt nem okoztak. A földmozgás a turisták által kedvelt Kosz szigetén okozta a nagyobb pusztítást. A megrongálódott házak többsége akkor épült, amikor még nem voltak a földrengésbiztos szabályok.

Az egyik magyar utazási iroda képviselője azt mondta a Hír TV-nek, hogy Kosz szigetére általában nem szervezett csoporttal, hanem egyénileg mennek nyaralni az emberek. Hozzátette, hogy a szigetvilágban számolni kell a földrengésekkel.

„Görögországban 1950-es évek közepétől már nagyon-nagyon megszigorították az építkezési szabályokat úgyhogy innentől kezdődően a frissen épített házak, illetve az újonnan épített házaknak nagyon komoly szabályoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy megkapják az építési engedélyt” – mondta Molnár Anita, az IBUSZ kommunikációs igazgatója.

A sziget repülőterén turisták százai rekedtek. Sorban állva vagy a padon fekve várták a fejleményeket. A repülőtér nem sérült meg különösebben.

„Egyszer csak, mintha egy vonat robogott volna át a szobán, mondtam a fiamnak, hogy úgy néz ki, földrengés van, húzzunk innen. Kinyitottuk az ajtót, ki akartunk menni, aztán víz ömlött le a lépcsőn, mert a medence, szóval a medencéből jött ki a víz, így az éjszaka többi részét a szálloda előtt töltöttük” – mondta egy német turista.

A földrengés két halálos áldozatot követelt, a 22 éves svéd és a 39 éves török turistára ráomlott a fal. A sérültek száma elérte a 500-at, magyarok nincsenek közöttük. A török kikötőváros, Bodrum az ókor óta lakott, ott állt évszázadokon át az antik világ hét csodájának egyike, a Halikarnasszoszi mauzóleum, amely a város egyik helytartójának volt a síremléke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!