2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

A német közhangulat megfordult

2015. október 6., kedd 20:26, frissítve: kedd 21:20

Afrikai migráns égett benn egy németországi menekülttáborban, a hatóságok öngyilkosságra és nem gyújtogatásra gyanakodnak. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor több befogadóállomást is felgyújtottak Németországban. A német közvélemény hangulata megfordult a migráció kérdésében: egy friss felmérés szerint a megkérdezettek elsöprő többsége visszaállítaná a határellenőrzést.

Tömegesen szállítják továbbra is Athén kikötőjébe a menekülteket a görög szigetekről. Kedden több mint 3600-an értek partot Píreuszban. „Nem tudom, még mi lesz, az utam elején vagyok. Át kell kelnem talán Horvátországon vagy Magyarországon is, azután nem tudom, mi lesz” – mondta egy afgán menekült.

A migránsok másik Földközi-tengeri útvonalán, Líbia és Olaszország között 1800 embert mentett ki az olasz parti őrség a napokban.

Az osztrák–német zöldhatáron egy lány, aki szírnek mondta magát, nem volt hajlandó együttműködni a német hatóságokkal: „Ha elfognak bennünket a rendőrök, ujjlenyomatot kell adnunk, és akkor lehet, hogy nem hagyhatjuk el Németországot, és ezért nem akarunk a rendőrségre menni” – mondta a menekült.

A Németországban regisztrált migránsok közül sokan megsemmisítik a papírt, mondja egy bajor rendőrségi szóvivő. Hasonlóan tettek egyébként Magyarországon is. „Attól félnek, hogy ha regisztrálják őket egy országban, ahol nem akarnak maradni, az hátrányos lesz nekik. Van, aki azonnal széttépi a tőlünk kapott regisztrációs iratokat. Az erdőben folyamatosan találunk ilyen papírokat. Van, akinek ismerőse, rokona él azokban az országokban, és csak ott akarnak regisztrálni, ahová megérkeztek. De sajnos ezt nem lehet a törvények értelmében” – fogalmazott Michael Emmer, Alsó-Bajorország rendőrségi szóvivője.

A németek 800 ezer menekülttel számoltak 2015-ben, de egy kiszivárogtatott kormányjelentés már másfél milliót említ. Ekkora embertömeget a német állam sem bírna pénzzel. A már idézett bajor rendőrségi szóvivő szerint a számok nem túlzók. „Ami a számokat illeti: több millióra számítunk, legalábbis erről a számról beszélnek. Látjuk Európa délkeleti részén a mozgást. Nem áll le egyhamar” – tette hozzá Michael Emmer.

A német közhangulat megfordult az elmúlt hetekben, egy friss felmérés szerint a megkérdezettek közel kétharmada ma már elhibázott lépésnek tartja, hogy Angela Merkel kancellár vezetésével a szövetségi kormány válogatás nélkül befogad mindenkit.

Az emberek Kelet-Németországban a radikálisabbak, a Pegida, azaz az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű mozgalom ezreket vitt Drezdában az utcára. A demonstrálók szerint a Merkel-kormány nem veszi komolyan, hogy a muszlim bevándorlók terrorveszélyt jelenthetnek.

A szintén kelet-németországi Saafeldben egy afrikai menekült bennégett a helyi befogadóállomáson. „Egy 29 éves eritreai férfiről lehet szó. Nem tudjuk pontosan, hogy ki, a halottkém azonosítja majd. A tűz okát még vizsgáljuk” – közölte Heidi Sonnenschmidt rendőrségi szóvivő.

Az elmúlt hónapokban több menekülttábort is felgyújtottak Németországban de halálos áldozat mostanáig nem volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!