2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A német kampányban ismét Orbán volt a téma

2017. szeptember 23., szombat 12:00

Mivel nincs kampánycsend, a pártok az utolsó pillanatig kampányolnak Németországban, a holnapi parlamenti választás előtt – van miért, hiszen a felmérések szerint rekordnagyságú, 34 százalékos a voksolni nem szándékozók vagy bizonytalanok aránya. A szavazáson a CDU-CSU pártszövetség győzelme várható, de minden bizonnyal koalíciót kell majd kötniük.

Zöld tésztával készültek a Zöldek a berlini kampányzáróra: az energiára a 48 órás hétvégi választási maraton miatt lesz szükségük. A két listavezető vasárnap reggelig mind a 16 német tartományt felkeresi.

„Nagy a tét vasárnap, ezért minden demokratának kötelessége elmenni szavazni, hiszen most először minden elvesztegetett szavazat olyan embereket juttathat be a parlamentbe, akik nem tisztelik az alkotmányunkat, akik az alapján ítélnek el embereket, hogy honnan származnak, és nem az alapján, hogy hova tartanak” – utalt ezzel a bevándorlásellenes AfD-pártra Cem Özdemir, a Zöldek listavezetője.

A Zöldekhez és az AfD-hez hasonlóan a Szabaddemokraták és a baloldali Die Linke is 10 százalék körül áll. A második helyre a közvélemény-kutatók a Szociáldemokratákat várják. Az ő kancellárjelöltjük, Martin Schulz Berlin központi terén beszélt. Újra Orbán Viktort bírálta, és azt mondta: egy szolidáris Európáért dolgozna, ahol a nacionalista és populista politikusok, mint Orbán, Erdogan és Putyin háttérbe szorulnak.

„Egy erős és szolidáris Európárt harcolunk, ezért szeretnék Németország következő kancellárja lenne. Segítsenek ebben, köszönöm!’ – így Schulz.

Angela Merkel testvérpártja, a CSU kampányzáróján vett részt Münchenben.

„Ha újra megválasztanak, egy diplomáciai megoldáson fogok dolgozni. Minden katonai beavatkozás csak egy újabb szerencsétlenséghez vezet, ezért én azon leszek, hogy párbeszédet teremtsek, és a világot egy biztonságosabb hellyé tegyem” – mondta a jelenlegi kancellár.

Bár sok különböző véleményt hallhattunk ezeken a kampányzárókon sok különböző politikustól, egyben azonban szinte minden listavezető egyetértett: nagyon fontos, hogy minél többen menjenek el vasárnap szavazni, és ezzel megakadályozzák a nacionalista-populista erők parlamentbe jutását. És itt elsősorban az AfD-re, vagyis az Alternatíva Németországért nevű pártra gondoltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!