2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A NATO is beszáll a Sophia hadműveletbe

2016. október 27., csütörtök 17:52, frissítve: csütörtök 18:08

A NATO fokozza jelenlétét a Földközi-tengeren a migránsválság miatt. A katonai szövetség hajókat és repülőket vezényel a térségbe, hogy támogassa az Európai Unió tevékenységét a migránsválság leküzdésében, és felvegye a harcot az embercsempész hálózatokkal. A NATO fontosnak tartja jelenlétét az Égei-tengeren is.

350 szíriai, pakisztáni és afrikai menekültet mentett ki a Földközi-tengerről egy civil szervezet. Az egyikük  orvosnak készül: „Olaszországba? Arra utal, hogy most Olaszországba megyünk. Oh, hála az Istennek ezért. Azt szeretném, hogy ha segítenének nekem. Szeretnék visszatérni az iskolába, és munkába állni, hogy gondoskodni tudjak magamról” – fogalmazott a nigériai férfi a hajó fedélzetén, amely az olasz partokat vette célba.

Törökországból, illetve Észak-Afrikából százak indulnak útnak a tengeren Európa felé. Az embercsempészek elleni küzdelembe a NATO is bekapcsolódik. „Két héten belül a NATO hajói és repülőgépei a Földközi-tenger középső részén lesznek, hogy logisztikai segítséget nyújtsanak az Európai Unió a Sophia hadműveletéhez – jelentette be Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

A Sophia hadműveletet tavaly indították az embercsempészek hajóinak feltartóztatására. A névadó egy kislány, akit egy menekült asszony hozott napvilágra, miután kimentették a tengerről.

„Fontos annak a megértése, hogy a NATO jelenléte az Égei-tengeren nagyon értékes, mert növeli az együttműködést az uniós tagsággal nem rendelkező, de NATO-tag Törökország és Görögország között, vagyis javítja az kooperációt Törökország és az Európai Unió között” – hangoztatta Jens Stoltenberg.

A török védelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy szerintük a NATO-ra nincs már szükség az Égei-tengeren.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!