2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

A NATO erősít, Putyin vádol

2017. február 16., csütörtök 20:49

Tovább növeli jelenlétét a NATO a Fekete-tengeren, jelentette be Jens Stoltenberg. A NATO főtitkára szerint a lépés csupán védelmi jellegű. Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont úgy véli, hogy az észak-atlanti szövetség konfliktust akar kirobbantani Oroszországgal.

Megérkezett Romániába a Fighting Eagles (harcoló sasok) nevű amerikai zászlóalj. Az ötszáz fős katonai egység egy Fekete-tengerhez közeli légibázison állomásozik majd kilenc hónapig, és a harckocsik mellett tüzérségi fegyvereket is fog kapni. A NATO csapatokat küld Lengyelországba és a balti országokba is, valamint erősíti a fekete-tengeri jenlétét. Ebben a térségben ilyen mértékű erősítésre a második világháború óta nem volt példa.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete szerint így akarják elrettenteni Oroszországot attól, hogy a nem NATO-tag Ukrajna után a szomszédos NATO-tagországokban is beavatkozzon katonailag.

„Növelni fogjuk a jelenlétünket a Fekete-tengeren, de csak mérsékelten, védelmi jelleggel, és semmi esetre sem azzal a céllal, hogy kiprovokáljuk a konfliktust, vagy élezzük a feszültséget. Ez része a NATO védelmi és elrettentő stratégiájának, amely igazodik a növekedő biztonsági kihívásokhoz” – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Moszkva viszont fenyegetésnek tekinti a katonai szövetség csapattelepítéseit az orosz határ közelében. Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön azt mondta: a NATO megpróbálja belerángatni őket egy konfliktusba, hogy destabilizálja az országot. Egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a Nyugat és Oroszország már nem működik együtt a terrorizmus elleni harcban. „Mindenkinek érdekében állna, hogy folytassuk a párbeszédet az Egyesült Államok és más NATO-tagországok hírszerzéseivel. Nem a mi hibánk, hogy ez a párbeszéd félbeszakadt” – nyilatkozta Putyin.

Közben most először találkozott az új amerikai külügyminiszter orosz kollégájával. Rex Tillersson és Szergej Lavrov egyeztetésére Bonnban, a G20-as külügyminiszteri csúcs előtt került sor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!