2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

A nacionalista jelöltek vezetnek

Bosznia-Hercegovinában nacionalista jelöltek vezetnek az általános választásokon. Az egykori jugoszláv államban vasárnap döntöttek a kollektív államelnökség három, szerb, horvát és bosnyák tagjáról, illetve az országos, valamint a tartományi parlament mandátumairól és a kantonok képviselő-testületeiről.

Bosznia-Hercegovina egyik legmegosztottabb városában, Mostarban egymás mellett él a nagyszámú muzulmán bosnyák, katolikus horvát és ortodox szerb lakosság. Itt szavazott a boszniai horvát elnökjelölt is. „Úgy vélem, hogy végre meg kell értenünk, hogy egymás mellett élünk és Bosznia-Hercegovinát nem lehet szétválasztani ugyanúgy, ahogy Mostar városát sem lehet. Azok, akik október 12-e után vezetik majd az országot is így gondolják” – mondta Dragan Covic elnök.


A valamivel több mint 3,2 millió szavazati joggal rendelkező állampolgár 54 százaléka vett részt a voksoláson. Ez két százalékkal kevesebb mint négy éve. Nyerésre a nacionalista jelöltek álltak az államelnökség pozícióiért. A volt jugoszláv államban három államelnököt választanak. Külön elnöke van a bosnyákoknak, a szerbeknek és a horvátoknak is.

A választók 7748 jelölt közül választhattak. A verseny a kollektív államelnökség három helyéért, az országos parlament képviselői mandátumaiért, a két országrész parlamentjeinek képviselői helyeiért és a tíz kanton képviselő-testületeinek mandátumaiért folyt. „Ne siessünk a koalíciós spekulációkkal. Minden esetben azok, akiknek hasonló programjuk van az alapvető kérdésekben, mint például a reformok bevezetése, az uniós és NATO-tagság előremozdítása, a korrupció és bűnözés elleni harc és mindenekelőtt a gazdaság újraélesztése és a munkahelyteremtése. Addig, amíg nincs végeredmény ne találgassunk. Mindenkinek gratulálok, aki nyer és boldogan együttműködök bármelyik nyertessel, aki a nép akaratából lett megválasztva” – nyilatkozta a Demokratikus Akciópárt elnöke.

A rossz gazdasági helyzetben lévő ország politikusai nacionalista nézetekre alapozták kampányukat. 19 évvel a boszniai háború vége után ugyanis még mindig ez az egyik legerősebb ösztönző a térségben. „A Bosznia-Szerb köztársaság elnöki posztjáért folyó verseny eredményei alapján 600 000 ember adta le voksát. 12 000-el több szavazatot kaptam, mint a riválisom, de még néhány szavazatot számolnak, de úgy vélem, ezt a különbséget már nem lehet behozni. Biztosak vagyunk benne, hogy megnyertük a mandátumot és nem lesz kérdés” – fogalmazta Milorad Dodik elnök.

A hármas elnökség eredményei a szakértők szerint azt mutatják, hogy tovább folytatódik az ország 1992-1995-ös háború óta tartó megosztottsága és több fontos politikai folyamat is zsákutcába jut. Bosznia-Hercegovina európai uniós integrációja is azért rekedt meg, mert a hatalmasra duzzadt államapparátus képtelen meghozni az ehhez szükséges döntéseket. A politikusok pedig évek óta nem tudnak megállapodásra jutni az alkotmány módosításáról, pedig ez elengedhetetlen ahhoz, hogy Brüsszel érdemi tárgyalásokba kezdjen Szarajevóval.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!