2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

A Munkáspártban is változások várhatók

2016. június 29., szerda 11:50, frissítve: szerda 16:35

A brit konzervatívok elfogadják a népszavazás eredményét, és a párton belüli vezetőváltásra készülnek. A Munkáspártban is változások várhatók, de ott a pártelnök egyelőre nem hajlandó távozni. Közben a skótok újabb kísérletet tesznek arra, hogy benntartsák az országot az EU-ban.

A brit pénzügyminiszter sem hamarkodja el a kilépést. Ő akkor ülne tárgyalóasztalhoz az unió tagállamaival, ha a részletek körvonalazódnak. „Most az az üzenetem, hogy realistának kell lennünk, és megújult önbizalommal kell rendelkeznünk. Realistának az országra váró gazdasági kihívások tekintetében, és önbizalomra azzal kapcsolatban, hogy a körülményekhez képest jól állunk a gazdaságban, hogy megújítsuk az ország gazdasági erejét” – mondta George Osborne brit pénzügyminiszter.

Az egészségügyi miniszter az uniós tagságért kampányolt, de – mint mondta –  belenyugszik a nép döntésébe. Szerinte ma már az Egyesült Királyság egyben tartása a tét. „Nagyszerű kereskedő nemzet voltunk egész történelmünk során, a legnagyobb kereskedő nemzet a földkerekségen, ez alapozta meg a felvirágzásunkat és befolyásunkat. Meg kell hallanunk a migrációs aggodalmakat is, ez egy nagyon nehéz időszak lesz” – fogalmazott Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter.

A Konzervatív Párt kilépéspárti szárnyát vezető Boris Johnsont sokáig tartották David Cameron lehetséges utódának. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég szerint azonban a párton belül Theresa May belügyminiszter ma már népszerűbb, ő pedig a maradás híve volt eddig. Nem csak a konzervatívokat rázta meg a brexit, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi frakciója megvonta a  bizalmat Jeremy Corbyn pártelnöktől, aki egyelőre nem hajlandó lemondani.

A skótok továbbra sem nyugodtak bele a szoros népszavazás eredményébe. A skót miniszterelnök szerdán Brüsszelbe látogat, hogy megtudakolja, miként maradhatnának az EU-ban. „Ez demokratikus szempontból elfogadhatatlan. Ezért mondtam azt, hogy minden megoldásnak az asztalon kell lennie ahhoz, hogy megvédjük a helyünket az Európai Unióban, legyen ez akár a második referendum” – nyilatkozta Nicola Sturgeon.

A skótok 2014-ben egyszer már szavaztak a függetlenségükről, de akkor a többség úgy döntött, hogy maradnak az Egyesült Királyságban és vele az Európai Unióban. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke közben megüzente, hogy a brexitből nincs kiút.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!