2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A migránsokat nem hatotta meg a felszólítás

2016. április 27., szerda 17:40, frissítve: szerda 17:57

Összecsaptak a migránsok és a rendőrök a leszboszi befogadóközpontban. A menekültek a rossz körülmények miatt tiltakoztak. Egy másik táborban, a macedón–görög határon a rendőrök szórólapokon szólították fel a migránsokat, hogy költözzenek át a hivatalos táborokba, akik erre egyelőre nem hajlandók. A Csehországban tárgyaló visegrádi négyek parlamenti elnökei szerint a migránsok is jobban járnának azzal, ha Európában nem lenne kötelező kvótarendszer.

Rendőrök szórólapoztak a görög–macedón határon. Arra szólítják fel a menekülteket, hogy a spontán kialakult táborból költözzenek át a hivatalos befogadóközpontokba. Jelenleg tízezren élnek itt. A végzésből a gyerekek is kaptak, ők legalább örültek a papírnak, repülőt hajtogattak a felszólításból.

„Mindenki, akit ismerek, és már táborban él, azt mondja, hogy ugyanolyan az élet, mint itt, semmivel se jobb, és ugyanolyan kevés ételt kapnak” – mondta egy szíriai férfi.

A balkáni útvonal március óta van zárva. Ausztria korlátozta az érkező menekültek számát, Macedónia pedig lezárta határát. A migránsok így ott rekedtek, abban bíznak, egyszer újranyílik a határ. Kisebb csoportok rendszeresen próbálkoznak a zöldhatáron is.

„Azzal hitegettek, hogy majd lesz orvosi ellátás, lakás, munka Európában, de semmi nincs. Hogy élhet egy egész család egy sátorban?” – panaszkodott egy szíriai férfi.

A migránsoknak a hivatalos táborokban se jobb: a leszboszi központban a menekültek a rossz körülmények miatt tüntettek, köveket dobáltak és tüzeket is gyújtottak. Ebben a táborban járt nemrég Ferenc pápa is.

A görög kormány közben próbálja a táborok szebb arcát mutatni. PR-eseményként az athéni menekülttáborba is bevitték az olimpiai lángot, ahol egy szíriai menekült futott vele. A férfi a háborúban vesztette el a lábát, most művégtaggal él. Már 2 éve az athéni táborban van, esélye sincs arra, hogy továbbmenjen.

„Üzenni szeretnék minden sportolónak, aki sportoló volt a saját hazájában, de el kellett hagynia az otthonát, és menekült lett valamelyik európai országban, hogy ne üljön tétlenül a menekülttáborban. Menjen, és dolgozzon meg azért, hogy megvalósuljon az álma, és kijusson az olimpiai játékokra” – mondta Ibrahim al-Hussein.

A migránsok helyzetéről tárgyaltak a visegrádi országok parlamenti elnökei is, Prága mellett. A négy ország egységesen elutasítja az uniós kötelező befogadási kvótarendszert. A szlovák és a magyar kormány a brüsszeli elképzelést az unió bíróságán is megtámadta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!