2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

A migránsok ellátása továbbra is az önkénteseken áll

2016. augusztus 31., szerda 12:10, frissítve: szerda 12:38

Egy év elteltével is az önkénteseken múlik javarészt a Németországba érkezett menekültek ellátása. Angela Merkel német kancellár tavaly szeptemberben jelentette be, hogy szíriai menekültek százezrei mehetnek Németországba, mert az ország erős ahhoz, hogy ellássa őket.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt biztosította országát Angela Merkel arról, hogy minden feltétel Németország rendelkezésére áll ahhoz, hogy menekültek százezreit befogadják. „Ha akadályok kerülnek az utunkba, akkor le kell azokat győznünk, és ez az ország ezt meg tudja tenni, együttműködve a szövetségi államokkal, hogy elérjük ezt” – fogalmazott egykor a kancellár.

Ez azonban nem sikerült. Egy év elteltével a migránsok még mindig nagyon függnek az önkéntesektől. Berlintől délnyugatra, Wannseeben napi szinten tartanak kurzusokat önkéntesek. „Én nem vagyok igazán Merkel-szimpatizáns, de úgy vélem, hogy az a mondat sosem a helyzet elemzéséről szólt, sokkal inkább felhívás volt az emberek felé, hogy segítsenek. Ezekből a kezdeményezésekből még most is sok fut. Itt a helyi templomi csoport még mindig erősen segíti a migránsokat. Gyerekfelügyeletünk van, németül tanítjuk őket, extra tevékenységeink vannak, mint például a futballedzések” – mondta egy önkéntes.

Az egyik menekülttáborban tavaly év vége óta 200 migráns él. A tábor vezetője szerint önkéntesek nélkül nem működnének, mert amit az állam ad, az nem elég. „Semmire sem elég. Sok felajánlás van az állam részéről, és volt próbálkozás is annak érdekében, hogy ezek jó helyre kerüljenek. De ez még mindig nem elég, hogy igazán fedezzük az olyan szükségleteket, mint például a nyelvtanfolyamot és hasonlókat. Nekünk például sok afgán menekültünk van, akiknek nincs joguk az állami segítséghez, de igényeik vannak. Ők tényleg az önkéntes szolgálattól függenek” – magyarázta Petra Densborn, a Német Keresztény Ifjúsági Falvak szövetségének vezetője.

Közben Líbiában több száz fekete-afrikai migránst vettek őrizetbe a hatóságok, amikor éppen Európába akartak szökni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága becslései szerint idén legkevesebb 3100-an vesztették életüket vagy tűntek el az Európába tartó tengeri úton.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!