2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

A migráció okait számolná fel Merkel

2016. december 6., kedd 16:12, frissítve: kedd 19:31

Meg kell állítani az illegális migrációt, jelentette ki Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió kongresszusán. A német politikus a jövőben hazájuk közelében segítene a menekülteknek és elfogadhatatlannak tartja, hogy az iszlám jogrendet a német fölé helyezzék. Angela Merkel tiltaná a muszlim burka viselését is.

Várakozó menedékkérők az osztrák-német határon: tavaly egymillióan érkeztek Németországba Közel-Keletről és Afrikából, ami gazdaságilag és társadalmilag is jelentős kihívások elé állította az országot.

A német kancellár pártja kongresszusán azt mondta: kormánya humanitárius kényszerből engedte be a tömeget, de nem akar még egyszer hasonló helyzetbe kerülni.

„Nem szabad, hogy megismétlődjenek a 2015 nyári történések. Ez volt és most is ez a politikai célom. Ezért dolgoztunk olyan sok hónapon át: a Németországban és az Európában élő emberek javáért, és a menekültek javáért, hogy ne legyenek az embercsempészek áldozatai” – nyilatkozta Merkel, aki szerint az újabb hullám elkerülése érdekében meg kell állítani az illegális migrációt, vagyis meg kell szüntetni annak okait és a menekülteken hazájuk térségében kell segíteni.

A kancellár világossá tette azt is, hogy az elutasított menedékkérőknek távozniuk kell Németországból. Egyúttal kijelentette: a burka viselését tiltani kell, és nem szabad tűrni, hogy az iszlám jogrendet a német jog fölé helyezzék.

„Itt Németországban a mi országunk törvényei érvényesek, mindenkire ugyanúgy. Ez alól nincs kivétel” – tette hozzá Angela Merkel.

Szokásosnál keményebb hangneme összefüggésben állhat azzal, hogy a közelmúltban több olyan bűntény történt Németországban, amelyet a gyanú szerint menekültek követtek el.

Freiburgban például nemrég egy 17 éves afgán megerőszakolt és megölt egy 19 éves lányt, aki éjjel egy egyetemi buliból tartott hazafelé. A lány korábban a menekülteket segítette.

„A fiatal diáklány meggyilkolása szörnyű bűntett. Gondolatban a családdal vagyunk, amelynek együtt kell élni a fájdalommal. Erőt és vigasztalást kívánunk nekik. Ha a gyanú beigazolódik, akkor egy afgán menekült követte el ezt a gonosz és undorító tettet. Őt a törvény minden erejével meg kell büntetni. De nem szabad elfelejtenünk, hogy egy afgán menekült lehetséges tettéről beszélünk, nem egy egész csoportéról, akik hozzá hasonlóan afgánok és menekültek” – közölte Steffen Seibert, a német kormány szóvivője.

Németországban jövőre tartanak parlamenti választásokat. Angela Merkel már bejelentette, hogy negyedszer is harcba száll a kancellári posztért. Pártja, a CDU kongresszusa 89,5 százalékos többséggel választotta újra a párt élén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!