2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A mentelmi jog mögé bújtató törvényhozók ellen tüntettek

2016. szeptember 23., péntek 13:10, frissítve: péntek 13:12

Több ezren tüntettek Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban a meggyanúsított társaikat mentelmi jog mögé bújtató törvényhozók ellen. A tiltakozások hatására a parlamenti pártok egymás után jelentették be, hogy megismételnék a szavazást egyik képviselőjük kiadatásáról, amit maga az érintett is helyeselt.

Románok ezrei tüntettek a törvényhozás épülete előtt. Felháborodásukat az váltotta ki, hogy a szenátus hétfőn megakadályozta a volt belügyminiszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást. Gabriel Opreát gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség, amiért tavaly egy autóját felvezető motoros rendőr halálos közúti balesetet szenvedett.

„Amit a szenátus többsége tett hétfőn, törvényellenes, a halott rendőr családja elleni cselekedet, és mindazon emberek elleni tett, akik nem akarnak többet olyan parlamentet, amely azt hiszi, hogy ő jeleníti meg az igazságot” – mondta az egyik demonstráló.

A közfelháborodás láttán a parlamenti pártok csütörtökön egymás után jelentették be, hogy megismételnék a szavazást Oprea kiadatásáról, amit maga az érintett is helyeselt. Romániában csak a parlament jóváhagyásával lehet előzetes letartóztatásba helyezni a politikusokat, illetve házkutatást elrendelni ellenük.

„Úgy vélem, hogy akik ma este idejöttek, az ellen tüntetnek, hogy Romániában még mindig vannak olyan politikusok, üzletemberek és állami alkalmazottak, akik azt hiszik, hogy a jog felett állnak. Az ő üzenet nagyon egyszerű: minden román egyenlő a törvény szemében. Minden románnak reagálnia kell arra, amit elkövetnek: korrupciós és gyilkossági bűnöket, még akkor is, ha nem szándékosan történt” – jelentette ki egy másik tüntető.

Nemcsak Bukarestben, de Kolozsvárott, Galacban és Temesváron is hasonló tüntetések voltak. A parlamenti szavazás ellen az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége és Klaus Iohannis államfő is felszólalt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!