2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

A magyar kormány belügynek tartja Katalónia sorsát

2017. szeptember 19., kedd 08:11, frissítve: kedd 10:21

A magyar kormány spanyol belügynek tekinti a katalán függetlenségi népszavazást. Nehéz helyzetbe hozta főnökét a brit külügyminiszter. Trump szerint közel az izraeli–palesztin béke. Nemzetközi lapszemle.

Magyarország tiszteletben fogja tartani a katalán emberek döntését – idézi a magyar kormányszóvivő válaszát a katalán függetlenségi népszavazással kapcsolatban a Politico. Az uniós szaklap szerint a brüsszeli sajtótájékoztatón Kovács Zoltán elmondta: a magyar kormány ezt spanyol belügynek tekinti, arra a kérdésre azonban nem adott egyértelmű választ, hogy Magyarország elismerné-e önálló államnak Katalóniát, ha a referendumon az igenek győznének. A katalán régióban október elsején terveznek népszavazást rendezni a kérdésben.

A brit miniszterelnök nem vette jó néven, hogy külügyminisztere nyilvánosan támadta meg álláspontját a brexit ügyében. A Skynews hírtévé szerint Theresa May világossá tette, hogy ő határozza meg a brit–uniós tárgyalások menetét, minisztere, Boris Johnson véleménye pedig elszigetelt jelenség. A külügyi tárca vezetője a múlt hétvégén hosszú elemzésben a kemény brexit mellett érvelt, ezzel nehéz helyzetbe hozva főnökét, aki éppen pénteken fogja ismertetni terveit a puha kilépésről. Johnson lépése visszafelé sült el a Skynews szerint, mivel ezt még szimpatizánsai is önző és meggondolatlan akciónak minősítették.

Jó esély mutatkozik az izraeli–palesztin békeegyezmény elérésére – mondta állítólag Donald Trump Benjamin Netanjahunak az ENSZ Közgyűlésén történt hétfői találkozójukon. A Haaretz idézi az amerikai elnök Twitter-bejegyzését, miszerint a felek a történelmi tapasztalatok alapján pesszimisták, ő azonban valós esélyt lát a megegyezésre. A találkozó fő témája egyébként az iráni atomegyezmény volt, amelyet a Trump-elnökség vissza akar mondani, és ennek Izrael rendkívül örülne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!