2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A magyar diplomácia segíti Tóásó mielőbbi hazatérését

2015. február 21., szombat 21:13, frissítve: vasárnap 09:38

Elhúzódhat Tóásó Előd szabadulása, nővére arra számít, hogy az ítélethirdetés utáni papírmunka eltart egy ideig a börtönben. Szijjártó Péter külügyminiszter utasítására az illetékes nagykövetnek személyesen kell sürgetnie a férfi hazatérését a bolíviai hatóságoknál. Tóásó Elődre „fegyveres felkelésben való bűnrészességért” 5 év 10 hónap szabadságvesztést szabtak ki, de előzetes letartóztatásban már leülte büntetését.

2009 áprilisában a bolíviai Santa Cruzban a helyi rendőrség rajtaütött egy állítólagos terroristacsoporton. A lövöldözésben hárman vesztették életüket, a magyar–horvát–bolíviai Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi Magyarosi Árpád, valamint egy ír férfi. A horvát Mario Tadicot és a magyar Tóásó Elődöt letartóztatták, ügyükben pénteken hirdettek ítéletet. „Tóásó Elődöt 5 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélem, amit La Pazban, a San Pedro börtönben kell letöltenie” – közölte a bíró. Tóásó ellen ejtették a terrorizmus vádját.



A latin-amerikai ország hírszerző ügynöksége szerint a csoport Evo Morales elnök meggyilkolását tervezte. Tóásó vádalkut kötött, most vallomásában azt állította: a bolíviai ellenzék egyik vezéralakja, Santa Cruz kormányzója volt a megbízójuk. „Eduardo Rózsa-Flores találkozott Ruben Costassal. Én a Szeptember 24-e téren várakoztam, amikor a fehér házban találkoztak” – mondta Tóásó az ítélethirdetés után. Az ellenzék tagadja a vádakat.

Tóásó Előd már 6 évet börtönben töltött, valószínűleg nemsokára szabadlábra helyezik. A férfit annak ellenére tartották fogva, hogy a bolíviai törvények szerint az előzetes letartóztatás 36 hónapnál nem lehet hosszabb, a jogi eljárás pedig nem haladhatja meg a 13 hónapot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!