2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Külföld

A lengyel bankrendszer is meginoghat

Lengyelországban is visszavetette a hitelszűke a reálgazdaságot. A bankok ott is a hitelezés szigorításával ellensúlyozzák a devizakölcsönök megnövekedett kockázatát. A lakosság devizaadósságának összértéke eléri a GDP 13 százalékát.

Lengyelország volt az Európai Unió egyetlen állama, amelynek gazdasága 2008-ban, a pénzügyi válság első évében is nőtt. Elemzők szerint azonban a bankrendszert megingathatják a lakossági devizahitelek. Az adósok 13 ezer milliárd forintnak megfelelő összeggel tartoznak a pénzintézeteknek. Ez Magyarország egyéves költségvetési bevételének felel meg.

Lengyelországban is a frankhitel volt a legnépszerűbb, 40 százalékkal tűnt előnyösebbnek a zlotyban felvett kölcsönnél. Az adósok többsége ott is lakást vett a pénzből. „Nem tudom eladni a lakásomat. A törlesztőrészletem a frank erősödése miatt 30 százalékkal megnőtt, míg az ingatlanpiac pangása miatt a lakásom értéke 30 százalékkal csökkent. Persze, el tudnám adni, de óriási veszteséggel” – mondja Agnieszka Mazek lakáshiteles.

A bankok Lengyelországban is a hitelezés szigorításával mérséklik megnövekedett kockázataikat. A pénzhiány ott is begyűrűzik a reálgazdaságba. Az elmúlt fél év radikális változást hozott, tavalyhoz képest rohamosan visszaestek az építőipari megrendelések.

A lengyel bankrendszer megroggyanása felerősítené a spanyol és a görög válság hatását Európában – mondják a pénzpiaci szakértők.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!