2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A legmagasabb szintű a készültség a briteknél

2017. május 24., szerda 06:49, frissítve: szerda 08:31

A legmagasabb, kritikus szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorellenes készültségi szintet – a döntést Theresa May miniszterelnök jelentette be a Downing Streeten, a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a Cobra késő esti értekezlete után. May közölte: az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy a manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és emiatt nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet. Az intézkedés egyebek mellett azt is lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki.

A brit miniszterelnök készül tájékoztatni a sajtót a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a Cobra késő esti értekezlete után.

„A keddi nyomozás során világossá vált, hogy a fenyegetettségi szintet komolyról kritikusra kell emelni. Ez azt jelenti, hogy fennáll egy újabb támadás veszélye is. A fenyegetettségi szintbéli változás azt jelenti, hogy extra források és támogatás fog a rendőrség rendelkezésére állni, hogy a biztonságunkat garantálják” – nyilatkozta Theresa May.

Az intézkedés lehetővé teszi egyebek mellett, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki. Nagy-Britanniában eddig a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat volt érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy nagy valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

„Az első dolog, amit tenni fogunk, hogy felszabadítjuk azokat a rendőröket, akik fontos helyeken posztolnak. Őket az utcára tudjuk helyezni, hogy a lakosokat védjék, és a hadsereg őrzi majd a fix helyeket. A másik dolog, hogy őrizzük és fokozzuk a járőröket a közlekedési csomópontokon és fontos eseményeken. Annyira sok nagy esemény van szerte az országban a következő hetekben” – mondta a londoni rendőrség rendőrfőnök-helyettese, Mark Rowley.

Ilyen például a londoni Wembley-stadionban rendezendő angol kupadöntő, az epsomi lóverseny és a Glastonbury fesztivál. Mindhárom esemény egy hónapon belül lesz.

Manchesterben közben több mint 6000 ember emlékezett a város főterén a terrorcselekmény áldozataira. A város főbb terein is virágokat helyeztek el az emberek. De nem csak a brit városban emlékeztek az emberek. New Yorkban az Empire State Building, Párizsban pedig az Eiffel-torony sötétedett el a terrorcselekmény 22 áldozatára emlékezésül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!