A legdurvább negyed: leköpték, rángatták és el akarták gázolni a Célpont stábját

KK, 2013. február 23., szombat 12:08, frissítve: 10:25
A katonaság bevetését sürgeti Párizs egyik elővárosának polgármestere, mivel egyre több a fegyveres összecsapás a kábítószer-kereskedők között. Vannak kerületek, ahová hétköznapi járőrautóval már be sem mennek – ezt a Célpontnak nyilatkozó rendőri vezetők is elismerték.

Dílerek, zsebesek, útonállók. A felvételeket a rendőrség kamerái rögzítették – Párizsban.

„A rendőrség által telepített 1200 kamera képein túl mi ebben a központban látjuk a párizsi tömegközlekedési vállalat és a vasúttársaság kameráit is – közölte a párizsi rendőségi szóvivő. – Ez egy nagy rendszer – így összesen közel 10 ezer kamerával biztosítjuk Párizsban és a külvárosokban a közrendet” – fogalmazott Régis Mongendre.

A külvárosokban mindennaposak a bandaháborúk – errefelé a kamera a legfőbb ellenség. – Azt akarják biztos bemutatni, hogy az arabok, meg a bevándorlók, a koszovóiak meg még nem tudom kik, hogy balhéznak a külvárosban – mondta egy szociális munkás, hozzátéve: és ti miért hagyjátok ezt?

„Töröld le! Nem érted?! Töröld le előttünk!” – Stábunkat sem fogadták szívesen. Megpróbálták kitépni kezünkből a kamerát, köpdöstek, rángattak, majd el akartak ütni egy quaddal. Az elkövetők között országszerte egyre több a fiatalkorú.

Csapdának szánják a felgyújtott autókat

Franciaországban egyébként évente 40 ezer autót gyújtanak fel – csapdának szánják: így csalogatják ki a rendőröket, majd rájuk támadnak.

„Ha kell, mi bemegyünk a legdurvább negyedekbe is, csak nem egy egyszerű járőrautóval, hanem állig felfegyverkezve – közölte az V. kerületi rendőrfőkapitány. – Ha bemegyünk, előre okosan meg kell terveznünk azt is, hogyan jövünk ki. Azt sem tagadom, hogy ezért nagy árat fizet a rendőrség – az akciók során sok kollégám megsérül, de ez minket nem rettent meg” – tette hozzá Muriel Sobry.

Párizs egyik elővárosának zöldpárti polgármestere 2009-ben vetette fel először: „vessék be a katonaságot, különben nem lesz béke” – a dílerek között napi szintűek az elszámolási viták.

„A fegyverek, amelyeket a balkáni háborúban használtak, egy része sajnos náluk landolt – közölte a polgármester. – Volt arra is példa, hogy a lövedékek célt tévesztettek, és az egyik osztályterem falába fúródtak – fényes nappal” – mondta Stéphane Gatignon

Franciaország éves szinten körülbelül 115 milliárd eurót költ arra, hogy biztosítsa a közrendet – ez a teljes magyar költségvetés duplája.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés