2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

„A ku…a anyját” – elmarad az elnöki találkozó

2016. szeptember 6., kedd 11:01, frissítve: kedd 11:01

Barack Obama lemondta találkozóját a Fülöp-szigeteki elnökkel, mert az sértegette őt: a szókimondó vezető trágár szavakkal illette az amerikai elnököt. A filippínó államfő később bocsánatot kért.

„Én egy szuverén állam elnöke vagyok, és már régen nem vagyunk gyarmat. Nekem nincsen más főnököm a filippínó népen kívül, senki, de senki. Tisztelettudónak kell lennie. Ne hajigáljunk kérdéseket és kijelentéseket! A ku…a anyját, szitokáradatot zúdítok rá azon a fórumon” – így adta a Fülöp-szigeteki elnök Barack Obama tudtára, hogy ne merje megkérdőjelezni a kábítószer ellen hirdetett háborúját.

A Fülöp-szigetek elnökét nagyon sokan bírálják amiatt, hogy júniusi beiktatása óta több ezer ember került őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos tevékenység miatt, valamint 2400 ember vesztette életét. Az amerikai elnök stábja nem sokáig töprengett a válaszon. Lemondta azt a kétoldalú találkozót a Fülöp-szigeteki elnökkel, amelyet a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége vezetőinek laoszi csúcsértekezletén tartottak volna.

„Ő tényleg egy nagyon színes fickó, azt mondtam a csapatomnak, hogy beszéljenek a Fülöp-szigeteki kollégákkal, és derítsék ki, most van-e itt az ideje annak, hogy konstruktív és eredményes beszélgetést folytassunk” – nyilatkozta Obama.

Az amerikai elnök túlzásnak tartja a Fülöp-szigeteki hatóságok erőszakos fellépését. „Amikor találkozóm van valakivel, mindig meg akarok győződni arról, hogy eredményes lesz, és jutunk valamire. Tisztában vagyunk azzal a jelentős teherrel, amelyet a drogkereskedelem ró nemcsak a Fülöp-szigetekre, de az egész világra is, és a harc a drogkereskedők ellen kemény dolog, de mindig tisztességes eljárásra van szükség” – tette hozzá az amerikai elnök.

Rodrigo Duterte végül sajnálatát fejezte ki kirohanása miatt. „Duterte elnök kifejtette a sajtónak, hogy az amerikai elnök kioktatná őt az eljáráson kívüli gyilkosságok ügyében, ez vezetett az erős megjegyzéshez, ami aggodalomra adott okot. Sajnálja az elnök úr, hogy a sajtónak tett megjegyzései ekkora problémát okoztak” – közölte Martin Andanar elnöki kommunikációs titkár. A Fülöp-szigeteki kormányzat abban reménykedik, hogy el tudja simítani a két ország között kialakult ellentétet.

Nem ez volt az első kirohanása a filippínó elnöknek. Rodrigo Duterte már korábban is bizonyította, hogy nem finomkodik a szavakkal: gyalázta már Ferenc pápát vagy éppen Pan Gimun ENSZ-főtitkárt is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!