2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

A kormányfő jövője is tét a népszavazáson

2016. december 3., szombat 11:42, frissítve: vasárnap 20:10

Alkotmányos reformról, és ezzel a kormányfő jövőjéről döntenek holnap az olaszok. A piacok újabb euróválságtól tartanak.

Polgármesterségének egykori helyszínén, a firenzei városházánál tartotta utolsó kampánybeszédét az olasz miniszterelnök. Matteo Renzi az általa 2014-ben elkezdett alkotmányos reformok elfogadására buzdította híveit a vasárnapi népszavazás előtt.

„Ha az igenek győznek, Olaszország vezetővé válik Európában. Nem azért, mert jók vagyunk, hanem azért, mert a nemzetközi színtér káoszban van, és Európa küszködik. Azok az országok, amelyeket behoztunk az európai projektbe, ma falak építéséről álmodnak” – utalt a magyar kormány menekültpolitikájára a baloldali olasz miniszterelnök, aki nem először bírálata Orbán Viktort.

„Itt az ideje, hogy elkezdjük megmondani Európának, mit akarunk tőle. Adjunk lelket neki, álmot és értékeket, mert Európa nem csak Brüsszelt jelenti. Európa Firenze, Róma, Nápoly, Genova és Bologna utcáiból áll” – tette hozzá Matteo Renzi.

A vasárnapi referendumon az olaszoknak arról kell dönteniük, hogy elfogadják-e a törvényhozásban már elfogadott módosításokat. Egyebek között azt, hogy a parlament a következő választással egykamarássá válik, a jelenlegi szenátus pedig egy jelentősen szűkített jogkörű, harmadára csökkentett testület lesz. A népszavazás ezenkívül az állam kezébe helyezné vissza a tartományok energiapolitikával, közbiztonsággal kapcsolatos hatáskörét is.

A referendumon a kormányfő is bukhat. Renzi már korábban azt ígérte: lemond, ha az olaszok nem szavazzák meg a javaslatait. Ezt nem bánná a szintén baloldali 5 Csillag Mozgalom vezetője, Beppe Grillo. A komikusból lett politikus Torinóban biztatta a nemre híveit. „Kis csatát vívunk, egy nagyobb csatácskát a szabadságért. Ha az igenek győznek, akkor ahelyett, hogy félig szabad ország lennénk, kevésbé szabad ország leszünk” – fogalmazott.

A legutóbbi felmérések a nemek többségét jelzik, de a megkérdezettek negyede még bizonytalan. A népszavazás bizonytalan eredménye a gazdaságra is kihathat, a befektetők újabb euróválságtól tartanak. „A DAX fél egy újabb euróválságtól, ami megtörténhet Olaszországban, ha leszavazzák Renzi miniszterelnököt a referendumon. Ez új választást jelentene, és az ellenzék, amely eurokritikus, látja a maga lehetőségét. Mindent megtesz, hogy nyerjen, és kivezesse Olaszországot az euróövezetből” – mondta egy frankfurti piaci elemző, Robert Halver.

Matteo Renzi esetleges veresége az olasz bankszektorban is válságot idézhet elő. Sajtóértesülések szerint ugyanis a mostani vezetés uniós segítséggel mentené meg az ország harmadik legnagyobb bankját. Az év végéig ötmilliárd euróval kell feltőkésíteni a csődközelbe került pénzintézetet, máskülönben felfüggeszthetik a tevékenységét. „A nem teljesíthető hitelek jelenlegi szintjén ez csak mérsékelt válságot eredményez, a mentőcsomag majdnem elkerülhetetlen. Szerintem a Banca Monte dei Paschi di Siena valószínűleg az első helyezett a mentőcsomagjelöltek listáján. Valószínűleg már kapott is néhányat” – vélekedett Jasper Lawler, a CMC Markets elemzője.

A szavazásra jogosult negyvenhatmillió olasz vasárnap 7 órától 21 óráig járulhat az urnákhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!