2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

A németek többsége visszaállítaná a határellenőrzést

,

2015. október 6., kedd 15:41, frissítve: kedd 15:41

Németországban kigyulladt egy menekültszállás. A lángok eloltása után egy holttestet is találtak a tűzoltók, az áldozat egy eritreai férfi. Azt még vizsgálják, mi okozhatta a tragédiát. Az elmúlt hónapokban több hasonló létesítményt is felgyújtottak, de eddig egyik támadás sem követelt halálos áldozatot. Közben folyamatosan érkeznek az osztrák–német zöld határon keresztül a migránsok, ami miatt a németek elsöprő többsége visszaállítaná a határellenőrzést, derül ki egy friss felmérés szerint. Megfordult a kormány menekültpolitikájának megítélése is: a megkérdezettek majdnem kétharmada szerint hibázott Angela Merkel, amikor feltétel nélkül beengedte az összes menekültet. Egy hónapja még a megkérdezettek 66 százaléka támogata a kancellár döntését. Közben a német kormány legújabb kiszivárgott előrejelzése szerint akár másfél millió menekült is érkezhet az országba, ami az ellátórendszer összeomlásával fenyeget.

Újabb ötlettel állt elő Ausztria a menekültválsággal kapcsolatos költségek elszámolására. Bécs azt javasolta Brüsszelnek, hogy a migránsok ellátását érintő pluszkiadásokat ne számítsák bele az államháztartási hiány elszámolásába.

„Csak a maastrichti kritériumok enyhítését szeretnénk, ahogy az a katasztrófahelyzeteknél lenni szokott, vagyis hogy ezeket a költségeket ne számolják. A bizottság javasolni fogja ezt” – mondta Hans Jörg Schelling pénzügyminiszter.

Az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa szerint a javaslat az eurózóna pénzügyminisztereinek asztalán még nincs ott, de a bizottság foglalkozik a kérdéssel. „Jogi, pénzügyi és gazdasági elemzést folytatunk a kérdésben, vagyis hogy rendkívüliek-e a körülmények. A tanáccsal fogjuk megvitatni ezeket a kérdéseket” – jelentette ki Pierre Moscovici.

Az Eurócsoport elnöke szerint az unió költségvetési szabályai, vagyis a stabilitási és növekedési paktum lehetőséget biztosít a váratlan események kezelésére, de minden országnál külön meg kell vizsgálni a helyzetet. „Ha a menedékérők beáramlásának költségeit átszámolják, akkor természetesen esetileg kell őket elbírálni, mert vannak különbségek az egyes országok között. Van, amelyikre nagyon nagy hatással volt költségvetési szempontból is, más országokban pedig alig volt érezhető. Minden esetet külön-külön kell megvizsgálni” – hangsúlyozta Jeroen Dijsselbloem.

Nemcsak az országokra gyakorolt költségvetési és gazdasági hatások nyugtalanítják az embereket, hanem a folyamatosan érkező migránsok is. Drezdában a PEGIDA ismét tiltakozott a bevándorlás ellen. A szélsőjobboldali csoport azt mondja: a német kormány nem veszi figyelembe, hogy a muszlimok bevándorlása terrorveszéllyel fenyeget. A több ezres tömeg a drezdai operaháznál gyűlt össze.

A kelet-németországi Saalfeldben egy bevándorló holttestét találták meg a hatóságok egy lángoló bérházban. „Egy 29 éves eritreai férfi lehet az áldozat, de pontosan nem tudjuk, hogy ki, a halottkém azonosítja majd. A tűz okát még vizsgáljuk” – árulta el a részleteket a rendőrségi szóvivő.

Az elmúlt néhány hónapban több menekültotthont is támadás ért Németországban. Az épületeket felgyújtották, de komolyabb sérülés nem történt. Ha a mostani esetről kiderül, hogy a tüzet gyújtogatás okozta, akkor az eritreai férfi lehet az első halálos áldozata a szélsőjobboldali támadásoknak. Németország közben már módosította előrejelzését, nem nyolcszázezer, hanem félmillió menekültet vár. A kormány menekültpolitikája miatt Angela Merkel támogatottsága gyengülni látszik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!