2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A király egyre meztelenebb + Videó

Hazudott az észak-koreai vezetés Kim Dzsong Il szombati halálának körülményeiről, állítja a dél-koreai hírszerzés vezetője. A kommunista fővárosban közben már több mint ötmillióan vettek végső búcsút a „kedves vezető”-től. Egyre több külföldi szakértő vélekedik úgy, hogy az örökébe lépő fiának, Kim Dzsong Unnak nagybátyjával és a hadsereggel is meg kell majd osztoznia a hatalmon.

Sorra foszlanak szét a Kim Dzsong Ilről szóló legendák a „kedves vezető” halála után. Az észak-koreai történelemkönyvek szerint Kim egy szent hegyen született, miután két szivárvány és egy új csillag jelent meg az égen. Egy orosz falu lakosai azonban nemrég kijelentették: a kommunista diktátor náluk látta meg a napvilágot, amikor apja, Kim Ir Szen a Szovjetunióban állomásozott a Vörös Hadsereg kapitányaként.

A másik legenda a vezető haláláról szól, aki a phenjani híradások szerint népéért dolgozva, hivatalos vonatút közben hunyt el szívelégtelenségben. A dél-koreai hírszerzés ugyanakkor azt állítja, Kim Dzsong Il magánvonata halála napján végig a fővárosban vesztegelt.

Másképp emlékeznek

A vezető ravatalánál már több mint ötmillióan rótták le kegyeletüket. Dél-Koreában természetesen egészen máshogy emlékeztek meg az elhunyt diktátorról. Az északellenes aktivisták a szelek segítségével röplapokat küldtek a határ túloldalára, hogy cselekvésre buzdítsák az elnyomó rezsimtől szenvedőket.

„Azért jöttünk ide, hogy eljuttassuk üzenetünket a 20 millió észak-koreainak, akik megragadhatják ezt a lehetőséget, hogy megszabaduljanak a diktatúrától. Azt üzenjük: a háromgenerációs hatalomöröklés elfogadhatatlan, és az északiaknak ezt saját akaratukkal kell megakadályozniuk” – mondta el egy disszidens.

 

Érdekcsoportok

A párt és az ország vezetését korábban legkisebb fiára, Kim Dzsong Unra bízta a hétvégén elhunyt diktátor. Több szakértő ugyanakkor kész tényként kezeli, hogy a 27 éves örökösnek nagybátyjával és a hadsereggel is meg kell majd osztoznia a hatalmon.

A különböző érdekcsoportok miatt nem egyszerű az észak-koreai helyzet – hívta fel a figyelmet Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek kifejtette: az úgynevezett radikális ifjúság, a mártírok gyerekei, a pártapparátus és a hadsereg küzd a hatalomért, utóbbi mögött áll a kijelölt utód, s próbálja a különböző érdekeket összehozni, amelyre apjának három évre volt szüksége. A szakértő kiemelte, hogy az ország a világ ötödik legnagyobb hadseregét tartja fenn.

Fokozott figyelem

A Nyugat közben fokozott figyelemmel kíséri a phenjani vezetés minden mozdulatát. A dél-koreai haderővel napi kapcsolatban álló Pentagon eddig semmilyen különleges katonai tevékenységet nem észlelt Észak-Koreában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!