2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

A Kaszpi-tengeri orosz flotta is lövi az Iszlám Államot

2015. október 7., szerda 17:11, frissítve: szerda 18:19

Már a Kaszpi-tengeri orosz flotta is lövi az Iszlám Állam szíriai állásait – közölte az orosz védelmi miniszter. Négy orosz hadihajó 1500 kilométeres távolságból cirkálórakétákkal indított támadást. Közben a szír ellenzék videókat töltött fel az internetre, amelyeken állítólag az látszik, hogy az oroszok őket lövik. Moszkva továbbra is azt állítja, hogy csak az Iszlám Államot bombázza, és bírálja Washingtont, amiért nem osztja meg a terrorszervezetre vonatkozó hírszerzési adatokat Oroszországgal.

A felkelők állásait bombázza a szíriai hadsereg és az orosz légierő – állítólag ez látszik azokon az amatőr felvételeken, amelyeket feltehetően a szír ellenzék töltött fel az internetre. Az amerikai mellett a török kormány is azt állítja, bizonyítékai vannak arra, hogy Oroszország nemcsak az Iszlám Államot támadja Szíriában, hanem az Aszad elnök ellen harcoló lázadókat is. A török–orosz kapcsolatok azután kerültek mélypontra, hogy a hétvégén több orosz vadászgép megsértette a török légteret.

„Ezek a légicsapások nem az Iszlám Államot célozzák. Az orosz haderő összesen 57 légicsapást hajtott végre, és információink alapján ebből csak kettő érte a terrorszervezetet. Ha lesz egy offenzíva az Iszlám Állam ellen, azt csinálhatjuk közösen, de ha a civileket és a mérsékelt ellenzéket támadják a török határnál, ami újabb menekülthullámot okozhat, akkor komoly problémáink lesznek, amiket meg kell vitatnunk” – közölte Ahmet Davutoglu török kormányfő.

A bombázásba már a Kaszpi-tengeri orosz flotta is beszállt: 1500 kilométeres távolságból kezdték lőni az Iszlám Állam bázisait. Moszkva továbbra is tagadja, hogy a szíriai ellenzéket célozzák, és szerintük civil áldozatok sincsenek. Vlagyimir Putyin szerint a polgárháborút kirobbantó Aszad-rezsim nélkül nem lehet legyőzni az Iszlám Államot. Az Egyesült Államok szerint viszont a damaszkuszi rezsim nem a megoldás, hanem a probléma része. Washington addig nem működik együtt Moszkvával, amíg támadásait nem korlátozza az Iszlám Államra.

„Dacára annak, amit Oroszország állít, nem egyeztünk meg az együttműködésről, és nem is fogunk, amíg ezt a hibás stratégiát követik, és ezeket a célpontokat támadják” – mondta Ashton Carter, az amerikai védelmi miniszter.

Sajtójelentések szerint a szíriai orosz offenzívában magas rangú iráni tábornokok, illetve a Teherán által támogatott libanoni félkatonai szervezet, a Hezbollah harcosai is részt vesznek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!