2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A jobboldal vádaskodik, az ellenzék korrupciót kiált

2016. december 8., csütörtök 18:23, frissítve: csütörtök 19:11

Hatalmas a feszültség Macedóniában a vasárnapi választás előtt. A balkáni országot politikai válság sújtja, tavaly az Európai Uniónak kellett beavatkoznia és tárgyalóasztalhoz ültetnie a feleket, hogy elkerüljék a polgárháborút. A kormányzó jobboldaliak azzal vádolják az ellenzéket, hogy Görögország pénzeli őket, az ellenzék viszont korrupcióról, lehallgatásokról és hatalommal való visszaélésről beszél.

Választásra készül Macedónia. A politikailag rendkívül megosztott ország úgy voksol vasárnap, hogy tavaly az Európai Unió segítségével tudta csak a már-már polgárháborús állapotokat rendezni. A nemzeti oldalt képviselő Nikola Gruevszki, aki a tavalyi békéltető tárgyalások után lemondott, most újrázna. Az ellenzéki szociáldemokraták vezetője, Zoran Zaev azonban továbbra is korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és macedónok ezreinek lehallgatásával vádolja.

„Nem áll szándékomban bosszút állni senkin, nincsenek beteg gondolataim. Egy független igazságszolgáltatási rendszert szeretnék építeni, amely messze áll a politikusok kezétől. A bűnösségüket vagy ártatlanságukat a perek során kell bizonyítaniuk” – szögezte le Zoran Zaev, a Macedónia Szociáldemokrata Uniója elnöke.

Nikola Gruevszki szerint a szociáldemokratákat a görögök pénzelik, hogy őt megbuktathassák. „Ismerem az ellenzéket, ismerem Zaevet és társait. Ahogy meggazdagodtak bűnözői tevékenységükből, az nagyon is rossz Macedóniának” – így a volt kormányfő.

A politikai harcok miatt az ország egy lépést sem jutott előre az EU által megkövetelt reformok útján.

„A megosztottság nagyon, de nagyon drámai. Gyűlöletet kelt az emberekben. Ez gyűlöletbeszéd. Azok, akik azt mondják, hogy december 12-én, a választás után a válság is véget ér, nem mondanak igazat. Biztos vagyok benne, hogy a válság nem ér véget” – vélekedett Erol Rizaov politikai elemző.

A legutóbbi felmérések szerint a Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának támogatottsága 23,3 százalékos, a szociáldemokraták 19,4 százalékot tudhatnak a magukénak. A választók egyharmada azonban nem árulta el véleményét a közvélemény-kutatóknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!