2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

A jelenkori történelem legnagyobb erdőtüzéről beszélnek

2017. június 21., szerda 12:00

A jelenkori portugál történelem legnagyobb katasztrófájának nevezte a napok óta tartó erdőtüzet az ország miniszterelnök. A szombat óta tartó tűzben eddig 64-en haltak meg, több mint 70 embert, köztük 13 tűzoltót kórházban ápolnak.

Közel kétezren dolgoznak azon, hogy megállítsák a szombat óta folyamatosan lángoló erdőket. A tüzet a levegőből és a földről is oltják, ugyanakkor a hőhullám miatt egyre nehezebbé válik az elkeseredett küzdelem. Kedden 42 fokot mértek a térségben, és ehhez közepesen erős szél is társult, így a lángok az oltás után azonnal újra felcsaptak. Az ideiglenesen felállított táborokba sokan érkeznek segíteni, illetve élelmiszereket és ruhákat visznek.

„Újabb tűz ütött ki. Úgy gondolom, hogy a tűzoltók ezt is fogják tudni kezelni, de az emberek félnek. Bemegyek a városba, és hozok élelmet és vizet a tűzoltóknak és másoknak, akik arra várnak, hogy vége legyen a tűznek” – mondta az egyik önkéntes.

Vannak, akik a televízióban látták az erdőtüzet, és úgy érezték, hogy segíteniük kell. „Élelemmel és vízzel jöttem segíteni. Ruhát is hoztunk azoknak az embereknek, akiknek nincs semmijük, elvesztették a házukat, a családtagjaikat. Segítségre van szükség, ezért vállalkoztam” – mondta egy másik önkéntes.

A térségben egyébként nem ismeretlen az erdőtűz, 1991-ben már egyszer leégett az erdő.

„1991-ben borzalmas volt, minden leégett, most megint. 1991-től mostanáig nem égett, és csodálatos erdőnk volt. Ez rettenetes, nincs magyarázat rá. Az országunk egyre rosszabb és rosszabb lesz. Nem tudom, hogy mit hoz majd a jövő” – így egyhelyi lakos, Aires Silva.

A tűz miatt eddig 64 ember vesztette életét, és 70 ember sérült meg, közülük 13-an tűzoltók. A tűzben érintett hegyvidéki részt meglátogatta az ország miniszterelnöke is, aki a modern kori portugál történelem legnagyobb emberi tragédiának nevezte a történteket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!