2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

A hírszerzést is kézbe veszi az elnök

2016. július 31., vasárnap 09:57, frissítve: vasárnap 10:13

A török elnök maga veszi kézbe a hírszerzés és a hadsereg ellenőrzését. Recep Tayyip Erdogan azt szeretné elérni, hogy a titkosszolgálat és a vezérkar főnöke ezentúl közvetlenül neki jelentsen a miniszterelnök helyett, amihez azonban alkotmánymódosításra van szükség. Törökországban a július közepén végrehajtott sikertelen puccsot követően több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, ebből 9 ezer a sorkatona, akik közül a hétvégén 800-at szabadon engedtek. A következő tudósítás megrázó felvételeket is tartalmaz.

Az egyik kiskatona éppen csak átesett a kiképzésen, amikor az utcákra vezényelték. Nem is tudott arról, hogy egy puccsban vesz részt. „A rendőrségről hívott fel, nem volt tisztában azzal, hogy államcsíny van. Azt mondták neki, hogy gyakorlatra megy. Nagyon meg van ijedve, még csak húszéves” –  mondta a kiskatona testvére, Ermel Koken.

A 18 ezer őrizetbe vett személy többsége katona, aki parancsot teljesített, amiért most árulónak nyilvánítják őket. „A férjem teljesen ártatlan, a gyerekeim sírnak az apjuk után. Szeretném visszakapni a férjemet, ő az egyetlen kenyérkereső” – fogalmazott Yasariye Tuckuran, az egyik letartóztatott katona felesége.

Egy férfi a török elnök felszólítására a sikertelen államcsíny estéjén az utcán volt, hogy gátolja a puccsisták mozgását. Fogalma sem volt arról, hogy katona fia a másik oldalon van. „A puccs óta nem hallottunk a fiunkról. A puccs estélyén kimentünk a térre, hogy eleget tegyünk demokratikus kötelezettségünknek. Másnap értesültünk arról, hogy fiunkat letartóztatták” – nyilatkozta Sukru Esoglu, az egyik katona édesapja.

Törökországban kötelező katonai szolgálat van. A katonákat a tüntetők megdobálták, a vizsgálat során pedig a hatóságok félholtra verték vagy megalázták őket, ami miatt több nemzetközi szervezet is tiltakozott. A török kormány alaptalannak nevezte a vádakat

Törökországban a külföldi katonák is gyanúba keveredhetnek. Vasárnap a török készenléti rendőrség hétezer tagja vette körbe az incirliki NATO-támaszpontot, ahol korábban hét ügyész is vizsgálódott. A bázis egyik dandártábornokát már korábban letartóztatták, mert állítólag szerepe volt a két héttel ezelőtti katonai hatalomátvételi kísérletben. A puccs idején a támaszpontról állítólag felszállt egy üzemanyag-szállító repülőgép, amelynek a puccsisták F–16-os harci gépeit támogatta volna. A török elnököt támogatók tüntetésbe kezdtek a támaszpontnál, amelynek bezárását követelik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!