2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A határok megnyitásával zsarolják az EU-t

2016. február 11., csütörtök 18:16, frissítve: csütörtök 18:38

A NATO is bekapcsolódik az embercsempészek elleni harcba, a védelmi szövetség hajói az Európába tartó migránsokat visszaszállítják a tervek szerint Törökországba. A török elnök közben a határok megnyitásával zsarolja az EU-t.

Orosz források szerint az ostromgyűrű hamarosan bezárul Aleppó körül. „Aleppót három oldalról körbefogták, a kurdok, az Iszlám Állam és az oroszok által támogatott szír hadsereg három oldalról támadnak. Már csak a nyugat felé vezető útvonalak vannak nyitva” – mondta el Zajeria Karsli türkmén parancsnok.

A lakosság a harcok elől a szomszédos Törökország felé menekül, ahol megteltek a táborok.

„Befogadtuk azokat a menekülteket, akiknek erre leginkább szükségük volt. 35 ezer ember került a török központokba, és a segélyszervezetek ellátják őket. Előfordulhat, hogy az újabb menekülthullám eléri a 600 ezret, ha az orosz légicsapások és a szíriai kormányoffenzíva folytatódik. Nem zárjuk ki a legrosszabb forgatókönyvet sem” – mondta a török elnök.

Recep Tayyip Erdogan igyekszik pénzt kicsikarni az Európai Uniótól a közel-keleti migránsok feltartóztatásáért, a török államfő azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kapnak több támogatást, a menekültek áradatát ismét Európára eresztik.

„A múltban megállítottuk a menekülteket Európa kapujainál, megállítottuk az autóbuszokat Edirneben. Így történt először, így történt másodszor, aztán kinyitottuk a kapukat, és jó utat kívántunk nekik, ez az, amire utaltam” – fogalmazott az elnök.

Közben a NATO úgy döntött, hogy az Égei-tengeren segíti az EU-t az embercsempészek elleni vadászatban. A hírt az amerikai védelmi miniszter jelentette be Brüsszelben az észak-atlanti szervezet szakminisztereinek találkozóján.

„Ashton Carter azt mondta, hogy tulajdonképpen a NATO-szövetségesek egyöntetűen méltányolták Németország és Törökország erre vonatkozó kérését, tehát a jövőben, a közeljövőben az Égei-tengeren NATO-egységek fognak megjelenni. Hogy pontosan mikor, azt egyelőre nem lehet tudni. Ezek az egységek az embercsempészek munkáját akarják ellehetetleníteni, de természetesen a menekültáradat lassítása, megfékezése is a célok között szerepel” – mondta el Arató László, a Hír TV brüsszeli tudósítója.

Az Égei-tengeri NATO-akcióban Németország is részt vesz – mondta az unió vezető hatalmának védelmi minisztere.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!