2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

A harmadik világ kizsákmányolása a cél

2017. január 16., hétfő 09:14, frissítve: hétfő 14:23

Folyamatosan növekszik a különbség a gazdagok és szegények között, ez pedig hosszú távon olyan folyamatokhoz vezet mint a brexit vagy Donald Trump megválasztása. Egy brit segélyszervezet tanulmánya állítja ezt, aminek az összesítése szerint a Föld vagyonának felét nyolc ember birtokolja. A jelentést a davosi Világgazdasági Fórumra időzítették.

A Föld lakosságának majdnem fele, több mint 3 milliárd ember él szegénységben, napi 700 forintnál kevesebb pénzből. Közülük egymilliárd-háromszázmillió ember mélyszegénységben él, napi 350 forintnál kevesebből. A brit segélyszervezet, az Oxfam szerint a világ nyolc leggazdagabb embere annyi vagyonnal rendelkezik, mint a föld lakosságának a fele összesen.

„Egy olyan gazdasági rendszert alakítottunk ki, ami csak a legfelső 1 százaléknak kedvez. Hozzájuk kerül a pénz, az emberek 99 százaléka viszont semmit se profitál a világkereskedelemből. Csak a milliárdosok vagyona lesz még nagyobb” – mondta Matthew Spencer, a jelentés készítője.

Az Oxfam a szokásos davosi csúcsra időzítette a jelentését. Az alpesi luxusüdülőben minden évben a globalizmus és kapitalizmus a téma, de a segélyszervezet szerint a jelenlegi világrend a növekvő jövedelemkülönbségek miatt fenntarthatatlan. A szegények és gazdagok közötti egyre nagyobb különbség a populista politikusoknak kedvez. Ezt igazolta a brexit, és Donald Trump megválasztása is.

„Egyre több jel utal arra, hogy a megszokott politikai berendezkedés kezd töredezni. Ahogy egyre nagyobbak a jövedelemkülönbségek a társadalom két széle, a szegények és gazdagok között, úgy lesznek egyre többen elégedetlenek a fennálló rendszerrel, és akarnak változtatni rajta” – tette hozzá Spencer.

A davosi Világgazdasági Fórum kedden kezdődik. Sok nemzetközi vezető már a hétvégén elutazott Svájcba. A kínai államfő Bernben tárgyalt a svájci vezetéssel. A város több pontján emberjogi aktivisták követelték, hogy Kína hagyjon fel Tibet megszállásával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!