2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A háborús övezetben rekedtek a sebesültek és a civilek

2016. október 23., vasárnap 08:40, frissítve: vasárnap 12:51

Nem sikerült kimenekíteni a sebesülteket és a civileket a szíriai Aleppóból a humanitárius tűzszünet alatt. Az ENSZ szerint több száz sebesültnek lenne szüksége sürgős segítségre. A háromnapos fegyvernyugvás után a szíriai kormányerők és a lázadók között folytatódtak a heves összecsapások, de újabb harcok robbantak ki Jemenben is.

Plüssállatok tucatjaival emlékezett több száz tüntető az aleppói harcok kiskorú áldozataira Londonban, a miniszterelnöki rezidencia közelében. A demonstrálók „Mentsétek meg Aleppót!” „Mentsétek meg a gyerekeket!” és „Nemet mondunk Szíria demográfiai megváltoztatására!” feliratú táblákat tartottak a magasba, és arra kérték a brit kormányt, hogy tegyen meg mindent a vérontás megállításáért.

A szíriai városban szombat este újrakezdődtek a harcok: a felkelők kezén lévő városrészekben heves összecsapások dúltak, bombázás és ágyúzás zaja hallatszott. Bár Oroszország a héten humanitárius tűzszünetet hirdetett, ez nem hozott eredményt: a segélyszervezetek szerint továbbra sem sikerült kimenekíteni a településről a sebesülteket és a civileket. A vöröskereszt ugyanis úgy ítélte meg, hogy a humanitárius folyosók nem biztonságosak a gránáttámadások és mesterlövészek miatt.

Az előző hetekben az Oroszország által támogatott kormányerők hatalmas erőkkel támadták a lázadókat: a harcokban több százan, köztük nők és gyerekek veszítették életüket. A szemben álló felek egymást hibáztatták a vérontásért. Az ENSZ szerint fennáll a gyanú, hogy háborús bűnök történtek.

Nem hosszabbították meg a háromnapos humanitárius tűzszünetet Jemenben sem. A szaúdi határon egyúttal heves harcok robbantak ki a kormányt támogató erők és a húszi felkelők között. Találat ért több települést is. „Szerencsére csak anyagi kár van, eddig nem halt meg senki. A robbanás a kerítésben, a vízhordókban és az épületekben okozott kárt” – mondta a védelmi erők parancsnoka.

A Szaúd-Arábia vezette koalíció 2015 tavaszán kezdte bombázni a lázadókat Jemenben, és azóta is támogatja katonailag a szunnita jemeni elnököt. A bombázásokban és a harcokban tízezer civil vesztette életét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!