2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

A gyerekeket sem kíméli Trump

2017. szeptember 4., hétfő 17:25, frissítve: hétfő 17:29

Megszünteti a bevándorlógyerekeket védő programot az amerikai elnök.

A Politico információi szerint Donald Trump kedden jelenti be, hogy felszámolja a Barack Obama örökségéhez tartozó Késleltetett akció a gyermekkorban érkezettekért (DACA) nevű programot. A DACA megakadályozta, hogy kitoloncolják az országból azokat a fiatalokat, akik még kisgyermekként érkeztek az Egyesült Államokba, és már ott nőttek fel.

Az öt évvel ezelőtt hozott elnöki rendelet mintegy nyolcszázezer embernek jelentett védelmet. A választási kampányban Trump azt ígérte, valamennyiüket kitoloncoltatja.

Tüntetnek az „Álmodozók” Los Angelesben. Így nevezik magukat azok főként mexikói származású fiatalok, akiket még kisgyermekként csempésztek át a rokonaik illegálisan az Egyesült Államokba, és már ott is nőttek fel. A Barack Obama által létrehozott DACA nevű program eddig megakadályozta, hogy kitoloncolják őket az országból, és a segítségével tanulhattak és munkát is vállalhattak az USA-ban.

„Úgy érzem, hogy Amerika az életem. Amerika az otthonom. Amerika sok lehetőséget adott nekem. Egy éves koromban kerültem ide, és a jövőm is itt képzelem el” – mondta Diana a DACA program résztvevője.

Egy másik résztvevő, Luis sem elégedett a döntéssel. „Nagyon aggódom. Már hetek óta ez jár a fejemben, és a bizonytalanság most megöl” – nyilatkozta.

Az 5 évvel ezelőtt hozott elnöki rendelet csaknem 800 ezer embernek jelentett védelmet. A választási kampányban Trump azt ígérte, valamennyiüket kitoloncoltatja. Most azonban már nem fogalmaz ilyen keményen.

„Nekem ez az egyik legnehezebb téma, mert bár sok DACÁ-s gyerek bandatag és drogdíler, de vannak köztük egészen hihetetlen srácok is. A többségük az. Úgy hozták őket ide... Hát ez nagyon kemény téma. A szívünkre is hallgatunk a DACÁ-val kapcsolatban. Nekem ez nagyon nehéz, mert imádom ezeket a gyerekeket. Az ország legjobb ügyvédei dolgoznak az ügyön. És kialakítjuk az új elnöki rendeletet” – fejtette ki az amerikai elnök.

Trump hajlik a kompromisszumra: miután a legnagyobb amerikai vállalatok és több vezető republikánus politikus is arra kérte, tartsa meg a programot, az elnök 6 hónapot adott a Kongresszusnak egy alternatív program kidolgozására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!