2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

A globális kihívásokról tárgyal a hét csúcshatalom

2016. május 26., csütörtök 11:49, frissítve: csütörtök 11:49

Kétnapos csúcs kezdődik Japánban a hét legfejlettebb gazdaság állam- és kormányfőinek részvételével – a tanácskozáson a globális kihívásokról tárgyalnak. Szó lesz a gazdaság lelassulásáról, a terrorizmusról és a menekültválságról is.

A legmagasabb szintre emelték a biztonsági készültséget Japán középső részén a csütörtökön kezdődő G7-es állam- és kormányfői csúcs miatt. Mie tartományban erős a rendőri jelenlét, itt találkozik ugyanis Barack Obama, David Cameron, Francois Hollande, Angela Merkel, valamint a kanadai, az olasz és a japán miniszterelnök.

A csúcstalálkozónak otthont adó szálloda környékére sem lehet bejutni. A helyi lakosok már most panaszkodnak. „Ahová általában öt-tíz perc alatt jutok el, oda most sokkal tovább tart az út” – nyilatkozta egy helybéli. „Sokkolt a rendőrök száma mindenfelé. De nyugodtabbnak érzem magam” – fogalmazott egy másikuk. A csütörtöki csúcstalálkozó a 2000 éves iszei nagy szentélynél kezdődik. A szentély körüli összes utcát elzárták a helyiek és a turisták elől.

Az Európai Unió vezetőinek sajtótájékoztatóján a brexit és a görög gazdasági válság volt a téma.

„Görögország esetében boldogok vagyunk, hogy Európa képes volt megoldást találni mind a tizenkilenc eurózóna-pénzügyminiszter, mind pedig az IMF egyetértésével. Emlékezhetnek rá, hogy tavaly, amikor Elmauban találkoztunk, ez volt a legsürgősebb kérdés az ügyben. Megoldottuk, mert még az adóssággal kapcsolatos intézkedéseket is elkezdték komolyan venni az elmélet szintjén” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Globális szolidaritást vár a menekültválság kezelésében az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk azt szeretné, hogy globális problémának ismerjék el a kérdést. „Tartunk attól, hogy a földrajzi helyzet miatt minden felelősség Európára lesz hárítva. Ugyanakkor szeretnénk, ha a nemzetközi közösség szolidaritást mutatna, és elismerné, hogy ez egy nemzetközi válság” – hangsúlyozta az ET elnöke.

A világ hét legfejlettebb gazdaságának vezetői a globális kihívásokról – a gazdaság lelassulása, a terrorizmus és a menekültválság – fognak tárgyalni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!