2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A Fülöp-szigeteken is lecsapott az Iszlám Állam

2017. május 24., szerda 23:34, frissítve: csütörtök 10:23

A távol-keleten is aktivizálta magát az Iszlám Állam. A szervezet hívei a Fülöp-szigetek déli részén ellenőrzésük alá vontak egy kétszázezer lakosú várost. Az ország elnöke Oroszországtól szeretne fegyvereket vásárolni, hogy minél előbb leverhessék az iszlám fegyvereseket.

Az Iszlám Állam nemcsak nyugaton, hanem keleten is terjeszkedik: a Fülöp-szigeteken egy egész tartományt foglalt el, ami miatt a manilai vezetés hadiállapotot rendelt el az ország déli részén. A támadást Rodrigo Duterte jelentette be.

A Fülöp-szigetek elnöke Oroszországtól kért fegyvereket, miután az előző amerikai vezetés leállította az ide tartó szállítmányokat. A Washington és a Manila közötti kapcsolatok tavaly annyira megromlottak a kábítószer-fogyasztókkal szemben alkalmazott durva fellépés miatt, hogy Rodrigo Duterte idiótának nevezte Barack Obamát, akinek a felmenőit is emlegette. A Fülöp-szigeteki elnök ezért most orosz fegyvereket vásárolna. Azt mondta, van pénz, azonnal fizetne.

Duterte azt is közölte, hogy le kell rövidítenie négynaposra tervezett moszkvai látogatását, és haza kell térnie, mert még folynak a harcok az Iszlám Állammal. Az orosz elnök nyilvánosan nem beszélt arról, hogy adnak-e fegyvert a Fülöp-szigeteknek. Vlagyimir Putyin a találkozó kezdetén a részvétét fejezte ki a terrortámadás következtében elvesztett életek miatt.

Az orosz elnök azt mondta: reméli, hogy a Fülöp-szigeteknek minimális áldozatokkal sikerül megvívnia a harcot az Iszlám Állammal. A Fülöp-szigeteki hadsereg abban bízik, hogy két hónapon belül sikerül megállítani a terrorszervezet követőit. Edgard Arevalo katonai szóvivő elmondta, nem tervezik, hogy a konfliktus hatvan napnál tovább tart. A Fülöp-szigeteki Fegyveres Erő szándéka, hogy ezt gyorsan lezárja, hogy az emberek élete visszatérhessen abba a kerékvágásba, amelyben a történtek előtt volt.

A Fülöp-szigetek déli részén lévő Marawi nevű városban két katona és egy rendőr vesztette életét, amikor a helyi iszlamista lázadók épületeket foglaltak el, és tüzet nyitottak egy iskolára, egy templomra és a helyi fogházra. A iszlamista fegyveresek 14 túszt is ejtettek, a túszok között egy pap is van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!