2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

„A Franco-rezsimet idézi a spanyol hozzáállás”

2017. szeptember 20., szerda 07:13, frissítve: szerda 09:54

Büntetőeljárással fenyegeti a spanyol ügyészség a szakadár katalán polgármestereket. A katalán elnök Franco tábornok tekintélyuralmi rendszerével vont párhuzamot.

Már nem telik el nap katalán függetlenségpárti felvonulás nélkül. A helyszín ezúttal nem az autonóm tartomány központja, Barcelona volt, hanem a Katalónia keleti felén fekvő Girona volt, de az üzenet ugyanaz: a spanyol kormány nem akadályozhatja meg, hogy október elsején megtartsák a népszavazást a Spanyolországtól való elszakadásról.

„Az olyan ellentéteknél, mint amely most a katalán és a spanyol kormány között van, az alkotmány garantálja az emberek alapvető jogait, de ebben az esetben arra használják, hogy csorbítsa az alapvető jogokat: a szólás- és gyülekezési szabadságot, az információs- és sajtószabadságot. Ez minket az 1975 előtti fasiszta katonai diktatúrára emlékeztet” – mondta Carles Puigdemont katalán elnök, utalva a Franco-rezsimre.

A spanyol alkotmánybíróság megtiltotta a népszavazást, amelyet a spanyol vezetés a kezdetektől ellenez. Az alkotmánybíróság döntésére hivatkozva a spanyol csendőrség lefoglalta az elszakadáspártiak propagandaanyagait.

A spanyol központi vezetés megbüntetné azokat a katalán polgármestereket, akik az alkotmánybírósági határozat ellenére megnyitják a szavazóhelyiségeket. Spanyolország főügyésze több mint 700 városvezetőt idézett be, közülük az első már meg is jelent az ügyészségen. A Barcelonától 140 kilométerre Mollerussa első embere nem tart attól, hogy rács mögé kerül.

„Nincs itt mitől félni, én kiállok amellett, hogy a szavazás nem bűn. Sehol sincs meghatározva, hogy a népszavazás illegális dolog, úgyhogy az engedélyezése sem bűncselekmény. Szerintem itt arról van szó, hogy a spanyol kormány arra akarja felhasználni a polgármestereket és a néphez közel álló politikusokat, hogy rossz színben tüntesse fel ezt a normális és békés folyamatot, amire Katalóniában készülünk, úgyhogy én nem félek” – mondta Marc Solsona polgármester.

A madridi főügyész szerint a népszavazás támogatásával több bűncselekmény, például engedetlenség, hivatali kötelesség elmulasztása és hűtlen kezelés is megvalósítható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!