2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

A franciák tiltakoznak a first lady ellen

2017. augusztus 8., kedd 10:11, frissítve: kedd 12:09

Tiltakozás kezdődött Franciaországban az ellen, hogy Emmanuel Macron elnök amerikai mintára hivatalos first lady státust adjon a feleségének. Az erről szóló online petíciót már kétszázezren írták alá. Attól tartanak, hogy Brigitte Macron közpénzből fizetést kaphat, pedig az erről szóló hírt maga az elnök is cáfolta.

Sokaknak nem tetszik, hogy Macron elnök változtatna az eddigi hagyományon, és hivatalos first lady státust adna nejének, Brigitte Macronnak. Ez azt jelenti, hogy amerikai mintára politikai szerepet is kapnának az elnöki feleségek Franciaországban, Brigitte Macron például a fogyatékkal élők jogaiért kampányolna. A tervezett törvénymódosítás ellen online petíció indult.

„Nem állhat valaki mások előtt csak azért, mert valakinek a felesége. Intézményes szempontból az elnök áll a piramis csúcsán, mert ő garantálja az intézmények működését, és őt az általános választójog alapján szavazzák meg. Az viszont elfogadhatatlan, hogy a felesége az összes többi nőnél előrébb való legyen. A first lady státus nagyon érzékeny téma, mert az emberek érzik az igazságtalanságot, hogy ez egy különleges privilégium” – mondta Thierry-Paul Valette, a petíció kezdeményezője.

Valette elsősorban az ellen tiltakozik, hogy first ladyként Brigitte Macron közpénzből fizetést kapna, pedig az elnök ezt egyértelműen cáfolta.

„Az Egyesült Államokban a first lady munkáját sokan segítik a háttérben, több tíz millió dollárról van szó, tehát nagy ára van. Jelentős politikai befolyást gyakorol országos és nemzetközi szinten is. Azt is mondhatnám, hogy egyben kommunikációs és politikai eszközként szolgál. Nem akarom, hogy az én hazámban ez így működjön” – tette hozzá Thierry-Paul Valette.

A politikusfeleségek szerepe azért is érzékeny téma Franciaországban, mert a kampány során épp azért bukott el a jobboldali jelölt, Francois Fillon, mert kiderült, hogy fiktív állásban foglalkoztatta a nejét. Emmanuel Macron azt ígérte, hogy átláthatóbbá teszi az elnöki pár pénzügyeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!