2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A franciák nehézfegyvereket küldenek az IÁ elleni harchoz

2016. július 22., péntek 17:11, frissítve: péntek 17:46

Tizenketten vannak még életveszélyes állapotban a nizzai terrortámadás sérültjei közül – közölte Francois Hollande a biztonsági kabinet ülése után. A merényletben 84-en veszítették életüket. A francia elnök egyúttal bejelentette, hogy további nehézfegyverekkel támogatják az iraki hadsereget az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban.

„Ma az összes ártatlan áldozatra emlékezünk, függetlenül attól, mi a nemzetiségük, honnan jöttek, vagy mi a szakmájuk. Olyan nagy érzelemmel gondolunk rájuk, hogy szinte belehalunk. És azokra a családokra is gondolunk, amelyeket brutálisan gyászba döntöttek. Gondolunk a nizzai emberekre is, akiket kegyetlenül szíven döftek. Ma, hölgyeim és uraim, mindannyian osztozunk a fájdalomban és a gyászban, de abban az akaratban is, hogy a végsőkig harcolunk az ellenség ellen, amely megöli a gyerekeinket, a szüleinket, a barátainkat, a hozzánk közel állókat” – jelentette ki a francia belügyminiszter egy, a múlt heti nizzai terrortámadásban elhunyt rendőr temetésén. A 48 éves Emmanuel Grout az angol sétányon volt barátnőjével és lányával, amikor rajta is áthajtott a teherautóval a merénylő.

A francia hatóságok korábban azt közölték, hogy a régóta pszichikai problémákkal küzdő merénylő csak nemrég került szélsőséges iszlamisták befolyása alá, és nagyon gyorsan radikalizálódott. A napokban viszont kiderült, hogy a tunéziai férfi már tavaly elkezdhette a terrortámadás tervezését, és legalább öt tettestársa volt. A hatóságok mindegyiküket őrizetbe vették. Az Iszlám Állam terrorszervezet a saját katonájának nevezte a merénylőt.

Eközben a francia elnök bejelentette, hogy nehézfegyvereket küld az iraki hadseregnek az Iszlám Állam elleni harc támogatására. Franciaország légi csapásokkal már eddig is támadta a dzsihadistákat, a szárazföldi erők bevetését azonban továbbra is kizárja. „Nem tervezzük megváltoztatni a beavatkozásunk természetét. Támogatjuk iraki és szíriai szövetségeseinket, de nem küldünk oda csapatokat. Tanácsot adunk, felkészítjük az ottani erőket, de nem adunk katonákat a szárazföldi harchoz” – hangsúlyozta Hollande.

Az Iszlám Állam azt hangoztatja, azért hajt végre terrortámadásokat Európában, hogy így bosszulja meg a nyugati hatalmak szíriai és iraki bombázásait, amelyeknek szerinte az ő asszonyai és gyerekei is áldozatul esnek. A dzsihadista szervezet az utóbbi időben jelentősen visszaszorult a Közel-Keleten, de még mindig nagy területeket tart uralma alatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!