2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A francia kormány nem enged, inkább a tartalékokhoz nyúl

2016. május 26., csütörtök 12:58, frissítve: csütörtök 19:21

Továbbra sincs megállapodás Franciaországban a szakszervezetek és a kormány közt a munkaügyi reformról. A kutakon már nincs üzemanyaghiány, mert a kormány inkább a tartalékokhoz nyúlt.

Folytatódik a nyugat-franciaországi olajraktárak blokádja. A sztrájkoló olajmunkások célja az, hogy addig bénítsák a francia gazdaságot, amíg a kormány vissza nem vonja a munkaügyi reformról szóló törvényt. Az álláspontok egyelőre nem közeledtek.

„Ma azt szeretnénk, ha a mozgalmunk tovább fejlődne. Franciaország minden ipari ágazata – úgy tűnik – leállítja a gyárakat, hogy megbénítsa a gazdaságot, tehát szélesedett a mozgalmunk, és folytatni fogjuk a gazdaság támadását. Minden logika azt mondja, hogy a kormánynak vissza kell vonnia azt a törvényt, amely nem a mi érdekeinket szolgálja” – közölte egy szakszervezeti tag.

A kormány azonban nem akar kihátrálni, inkább hozzányúl a stratégiai készletekhez, ami három hónapra elegendő mennyiséget jelent. A francia miniszterelnök szerint a szakszervezetek nem tarthatják sakkban az országot.

„Tisztelem a szakszervezetet, ismerem a történelmüket, az országunk történetében betöltött szerepüket, az ellenállást, a vágyat, hogy jogokat adjanak a munkásoknak, de a szakszervezet nem béníthatja meg az országot, és nem törölhet el egy törvényt” – üzente Manuel Valls.

A szakszervezetek azért tiltakoznak a tervezett reformok ellen, mert azok megkönnyítenék a munkaadóknak az elbocsátásokat. A kormány szerint azért van szükség a törvényre, hogy csökkentsék a 10 százalék feletti munkanélküliséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!