2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Megszüntették a calais-i migránstábort

2016. október 26., szerda 18:05, frissítve: szerda 18:05

A calais-i migránstábornak vége - jelentette ki a helyi prefektus, hozzátéve: a Dzsungelként ismert területet hamarosan teljesen kiürítik.

A bentlakók egy része tiltakozásul gyújtogattak a táborban, sokan a környéken várakoznak a visszatérésre.

Lángoltak kunyhók Calaisban: gyújtogatással tiltakozott a migránsok egy része az ellen, hogy a francia hatóságok felszámolták a táborukat az észak-franciaországi kikötővárosnál. A rendőrök szerint a viskók felgyújtása már hagyomány a dzsungelként ismert területen - a segélyszervezetek előre poroltókat osztogattak a táborlakók között. Néhányuk segített a tűzoltásban, mások viszont kavicsokkal dobálták meg a rendőröket.

A migránsok egy része továbbra sem akarja elhagyni a tábort, és dühös amiatt, hogy nem kelhet át a szigetországba.

„Jöjjön ide száz és ezer rendőr, vigyenek el és öljenek meg mindenkit! Ne börtönbe vigyék őket, hanem jöjjenek ide és öljenek meg mindenkit azért, mert akik itt maradnak, azok Nagy-Britanniába akarnak menni!” – mondta egy guenai migráns.

Több ezer migráns viszont együttműködött a hatóságokkal, és elfogadta a számára felkínált új befogadó központokat. A tábor környékén embertelen körülmények uralkodtak, egyre több bűncselekmény történt a környékén, a migránsok számos alkalommal támadtak meg kamionsofőröket.

„Ma valóban vége van a Dzsungelnak. Ez egy fontos, jelentőségteljes pillanat. Sok minden történt itt, hihetetlen emberi történések játszódtak le a táboron belül, sokféle közösséggel. Most azonban új fejezetet kezdünk, egy pozitív fejezetet, mert ezeket az embereket szívesen fogadják Franciaországban, és új életet kezdhetnek itt” – mondta Fabienne Buccio, Calais prefektusa.

Délután újabb tüzek törtek ki a táborban, több migránst is letartóztattak azok közül, akik arra várakoznak, hogy visszatérhessenek az egykori dzsungelbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!