2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

A Fidesz pártcsaládja is a hetes cikkely mellett

2017. május 17., szerda 17:11, frissítve: szerda 19:57

Az Európai Néppárt képviselőinek egy része is megszavazta a Magyarországot elítélő határozatot, ami a hírhedt hetes cikkely elindítását készíti elő. Ez felfüggesztené a magyar kormány szavazati jogát az uniós intézményekben. A parlament szerint a civiltörvényt, a menekülttörvényt és a CEU-törvényt kell visszavonni a kormánynak, különben megindul az eljárás.

Az Európai Néppárt képviselőinek több mint fele kihátrált a Fidesz mögül. A legnagyobb európai parlamenti párt 67 politikusa szavazta meg az úgynevezett hetes cikkely elindítását előkészítő határozatot.

Rajtuk kívül a szocialisták, a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok is az eljárás megindítása mellett nyomtak gombot. Az előterjesztés arra hivatkozik, hogy Magyarországon súlyosan romlott a demokrácia és jogállamiság állapota.

A kormánynak három törvényt kell visszavonni: az uniós joggal ellenkező menekülttörvényt, a CEU-t ellehetetlenítő felsőoktatási törvényt és a kormánytól független szervezeteket vegzáló civiltörvényt.

A parlament javaslata az Európai Bizottságot is felszólítja, hogy szigorúbban ellenőrizzék az uniós források magyarországi elköltését a korrupciós gyanúk miatt.

Az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottsága most egy olyan jelentést készít, ami részletezi a magyar kormánnyal kapcsolatos kifogásokat, és ha ezt az Európai Parlament kétharmados többséggel elfogadja, akkor kerül az Európai Tanács elé a szavazati jog felfüggesztése.

Soros-jelentésnek nevezte az Európai Parlament határozatát a külügyminiszter. Szijjártó Péter a 2013-as Tavares-jelentéssel vont párhuzamot. A tárcavezető szerint a magyar kormány bevándorláspolitikáján akarnak változtatni, de ők kitartanak.

„Ez a mostani európai parlamenti szavazás gyakorlatilag egy Tavares-jelentés helyett egy Soros-jelentésről szólt, Soros György hálózatának egy újabb támadását láthatjuk Magyarországgal szemben. Az teljesen mindegy, milyen nyomást akarnak ránk gyakorolni, teljesen mindegy, hogy milyen jelentéseket fogadtatnak el az Európai Parlamenttel, Magyarország kormánya csak Magyarország biztonságát és a magyar emberek biztonságát tartja szem előtt, és mindenki biztos lehet abban, hogy Magyarországra egyetlen illegális bevándorló sem teheti be a lábát” – nyilatkozta a külügyminiszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!