2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A Fidesz által eltartott elit csöndben van, amíg profitál

2016. október 11., kedd 08:33, frissítve: csütörtök 12:23

Több vezető külföldi újság is politikai okokat sejt a Népszabadság bezárása mögött. Nemzetközi lapszemle.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint amióta Orbán Viktor hatalomra került, a Fidesz „szisztematikusan dolgozik egy felé hajló médiahálózat kiépítésén”. Ez „reakció Orbán 2002-es és 2006-os választási vereségére”. A Fidesz-tábor szerint a vereségek idején egy „baloldali médiahatalom” ellen kellett védekezni. Úgy tűnik, időközben sikerült gyökeres változást előidézni – írja a FAZ.

A liberális Süddeutsche Zeitung kommentárja emlékeztet, hogy Orbán Viktor ellenforradalmat ígért, és szerinte a kormányfő hazájában el is kezdte ezt, Magyarországon „legyalulták a terepet”. A legfontosabb politikai napilapot megszüntették, az ellenzéket partvonalra szorították, a politikai szerkezetet a kormánypárt igényeihez igazították, és a Fidesz klientelizmusa eltart egy elitet, amely csöndben marad, amíg profitál ebből.

A Népszabadság bezárása Orbán Viktor folytatódó támadása a szólásszabadság ellen, Magyarországon fokozatosan megszűnik a nyugati civilizáció, és ezt észre kellene venni – áll a Hospodarske Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap véleménycikkében. Egy olyan országban történt mindez, amelynek miniszterelnöke már hosszabb ideje szisztematikusan a sajtó függetlensége ellen dolgozik, nagyjából úgy, „ahogy azt nagy példaképe, Vlagyimir Putyin teszi Oroszországban” – mutat rá a szerző.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!