2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A fertőzöttek száma 10,5 millió, a halálos áldozatoké 512 ezer a világon

Szerda estére 10,5 millióra emelkedett a koronavírus-járványban megfertőződöttek száma, a halálos áldozatok száma meghaladta az 512 ezért, közel 5,4 millióan gyógyultak meg a vírus okozta Covid-19-betegségből a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

  • A fertőzöttek száma 10,5 millió, a halálos áldozatoké 512 ezer a világon

Továbbra is az Egyesült Államokban a legmagasabb a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, több mint 2,6 millió, illetve több mint 127 ezer. A második leginkább sújtott ország, Brazília, 1,4 millió fertőzöttel és 59 ezer halálesettel. Az ország 30 napon át korlátozza a külföldi állampolgárok beutazását.

Nagy-Britanniában 176 beteg halt meg az elmúlt 24 órában, így a halálesetek száma szerda reggelre 43 906-ra emelkedett. A vírus 313 483 embert fertőzött meg, az előző napon 829-et.

Olaszországban 182 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, előző nap a számuk 142 volt. A járvány kezdete óta 240 760 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus. Az elmúlt napban 21 ember halt bele a betegség szövődményeibe, kettővel kevesebb, mint az előző napon. A halálos áldozatok száma 34 788 volt szerdán az egészségügy-minisztérium közleménye szerint.

Ünnepélyes keretek között, a spanyol és portugál állam- és kormányfők részvételével nyílt meg újra a határforgalom szerdán az Ibériai-félsziget két országa között, amelyet március közepén korlátoztak a koronavírus-járvány miatt. Spanyolországban eddig több mint 249 ezren fertőződtek meg igazoltan a koronavírussal, a halálos áldozatok száma meghaladta a 28 ezret. Portugáliában több mint 42 ezer esetet azonosítottak, 1576-an hunytak el.

Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra a koronavírus-járvány miatt. A legmagasabb, 6-os fokozatú utazási figyelmeztetést rendelték el, ami egyben azt jelenti, hogy az osztrákoknak sürgősen el kell hagyniuk a térséget. Ausztriában több fertőzés is ismertté vált, amely nyugat-balkáni utazásokra vezethető vissza.

Horvátország továbbra is korlátozza a Szerbiából és Boszniából érkezők beutazását. Az Európai Unió Tanácsa által a koronavírus-járvány tekintetében biztonságosnak ítélt 14 ország, köztük a két szomszédos ország, Szerbia és Bosznia állampolgárai is csak korlátozások mellett utazhatnak be Horvátországba július 1. után is.

Az Európai Unió Tanácsának keddi közleménye szerint Algéria, Ausztrália, Kanada, Georgia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay biztonságos országnak számít. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik.

Belgiumban csökkenő tendenciát mutatva, a múlt hét folyamán átlagosan napi 84 ember esetében mutatták ki a koronavírus kórokozóját, a halálesetek száma viszont nőtt. Hollandiában tovább csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Luxemburg több mint egy hónapja nem jelentett a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem, az új esetek száma viszont jelentős emelkedést mutat.

Hétfőtől Svájcban is kötelező lesz az utasoknak maszkot viselniük a tömegközlekedési járműveken, mert ismét egyre több a koronavírus-fertőzés. Svájcban június közepe óta emelkedik meredeken az újonnan fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 óra alatt 137 új esetet szűrtek ki, két hónapja a legtöbbet. Május végén napi 10-20-ra gyérült az újonnan fertőzöttek száma.

Koszovóban 500 euróig (178 ezer forint) terjedő büntetést róhatnak ki azokra, akik nem tartják be koronavírus-járvány miatt előírt elővigyázatossági és korlátozó intézkedéseket, tömeges rendezvényen vesznek részt, vagy nem hordanak maszkot nyilvános zárt térben. A nyugat-balkáni országban az utóbbi 24 órában 2799-ről 2878-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Egy új halálos áldozata volt a Covid-19-nek, ezzel 51-re nőtt a halottak száma.

Romániában naponta több mint háromszáz embert diagnosztizálnak koronavírus-fertőzéssel, ezért továbbra is zárva maradnak a beltéri vendéglátóhelyek, a kormány elhalasztotta a lazítások július elsejére várt negyedik szakaszát. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 326 embernél mutatták ki a fertőzést, ami az utóbbi két hét adatsorát tekintve már átlagosnak számít.

Tovább lassult Ukrajnában a koronavírus terjedése, szerdára egy nap alatt 664 új fertőzéses esetet regisztráltak. A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 44 998-re nőtt. Az elhunytaké 14 újabb halálos áldozattal 1173-ra emelkedett, miközben eddig 19 548-an gyógyultak meg, közülük 433-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma elérte a 24 277-et. Kárpátalján viszont négy újabb halálos áldozattal 95-re emelkedett a betegségben elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 72 új esettel 2961-re.

Egyre nagyobb ütemben emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben, kedden 773 újabb esetet diagnosztizáltak. Jelenleg 234 beteget ápolnak, közülük 56 súlyos Covid-19-est, számuk egy nap alatt tízzel nőtt. Izraelben 7838 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ez a szám május 29-én még 1917 volt. A járvány megjelenése óta 25 547 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 320-an haltak meg a Covid-19 betegség szövődményeiben.

Egyhangúlag fogadta el a koronavírusról szóló határozatát az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). A határozat az ellenségeskedések általános és azonnali felfüggesztését követeli, illetve a konfliktusok szereplőit haladéktalan és tartós humanitárius tűzszünetre szólítja fel legalább 90 egymást követő napon.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!