2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A bukott referendumtól hangos a külföldi sajtó

2016. október 22., szombat 11:15, frissítve: szombat 11:17

A bukott referendumról és az alkotmánymódosításról cikkez a világsajtó. Egy ír elemzés szerint a magyar kormány azokat az értékeket veszi semmibe, amelyek alapján 1956-ban világszerte 200 ezer magyart befogadtak. Egy osztrák vélemény szerint pedig a magyar kormány olyan messzire ment az illiberális rezsim kiépítésében, hogy idén október 23-án akár komoly tüntetések is lehetnek a Fidesz és Orbán Viktor ellen.

Az elszántan bevándorlásellenes magyar miniszterelnök semmi tiszteletet nem mutat, inkább kinyitja Pandóra szelencéjét az EU-ban. Így foglalja össze az ausztrál ABC a pénteki brüsszeli találkozót és az alaptörvény-módosítást. Emlékeztetnek, a kormány elköltött 47 millió dollárt a kampányra, de így se tudtak elég szavazatot összeszedni egy érvényes népszavazáshoz. Ugyanakkor az euroszkeptikus tábor Európa-szerte vevő a populizmusra, ezért a magyar miniszterelnök veszélyes precedenst teremthet, ami az EU széteséséhez vezet.

Visszafogott megemlékezések lesznek csak 1956 hatvanadik évfordulóján Magyarországon, miután a kormány menekült-ellenes, oroszbarát politikát folytat, írja a Bloomberg. Kiemelik, hogy mindössze egy külföldi vezető, a lengyel elnök vesz részt a megemlékezéseken, mert Orbán illiberális rendszerét máshol nem támogatják Európában.

Az 56-os menekültek világszerte megosztottak az aktuális magyar kormány bevándorlás-ellenességével kapcsolatban. Az Irish Times közöl cikket erről, és ausztráliai, kanadai és amerikai magyarokat idéznek, akik közül többen vállalhatatlannak tartják Orbán Viktort. Olyan is van viszont, aki szerint a magyarok annak idején könnyen integrálódtak a nyugati társadalmakba, míg a háborús arab országokból érkezőknek ugyanez nehézséget jelent.

Patyomkin-Magyarországról álmodik Orbán Viktor. Ezt írja október 23-ával, az alaptörvény-módosítással és a népszabadság bezáratásával kapcsolatban az osztrák Der Standard. Értelmezésük szerint a kormány minden kritikust el akar hallgattatni és olyan sajtót, közéletet szeretnének, ahol mindenki csak Orbán Viktort élteti. Emiatt kérdés, mennyire lesznek kemény tüntetések október 23-án az illiberális rezsim ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!