2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A britek többsége a kilépésre szavazott

2016. június 24., péntek 06:23, frissítve: hétfő 12:51

Kilépnek a britek, az elszakadáspártiak nyertek az uniós tagságról szóló népszavazáson. 30 éves mélyponton a font.

A kilépésre szavazott a többség a Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló referendumon. Erről számolt be a brit közszolgálati média.

A BBC számításai szerint a végeredmény 52-48 százalék a brexitpárt javára. A szavazatokat még számolják, de már nem fordulhat meg az eredmény, egymillió voks a különbség.

Magas volt a részvétel, a választásra jogosultak több mint 72 százaléka adta le a szavazatát. A font 30 éves mélypontra zuhant a hírek hatására, az elmúlt naphoz képest 10 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, és a forint is jelentősen gyengült. Az ázsiai tőzsdéken pánikközeli hangulat van, 4–7 százalékos zuhanással indították a pénteki napot.

Közben több szakértő már azt találgatja, hogy mi lesz David Cameron sorsa, aki a maradás mellett kampányolt – bár hivatalosan ő azt közölte: marad miniszterelnök az eredménytől függetlenül. Ugyanígy kérdéses, hogy mi lesz például Skóciával, hisz a skótok többsége maradáspárti. A skót miniszterelnök már most kijelentette, hogy Skócia az EU-n belül képzeli el a jövőjét, és lehet, hogy ezek után lesz egy másik népszavazás arról, Skócia kilépjen-e Nagy-Britanniából, és így az unió tagja maradjon. Észak-Írország esetében pedig felmerült, hogy csatlakozzon Írországhoz, és így az unió része maradhatna.

Meglepetésre ébredt London, az ottani többség ugyanis a maradásra voksolt. Főként Nagy-Britannia középső részén, illetve Kelet-Angliában voltak erősebbek a kilépéspártiak. A skótok és az északírek többsége is inkább az EU-tagság mellett tette le a voksát, így ők is meglepetésként élik meg a népszavazás eredményét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!