2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

A brit Konzervatív Párt ugyan nyert, a neheze most jön

2017. június 9., péntek 13:14, frissítve: péntek 13:17

Most már biztos, ami reggel még csak valószínű volt: a brit Konzervatív Párt ugyan megnyerte a parlamenti választást, de nincs meg a kormányalakításhoz szükséges többsége. Pártjában egyre több bírálat éri Theresa May miniszterelnököt, akit az ellenzéki Munkáspárt már fel is szólított a lemondásra.

A túlélésért küzd a brit kormányfő. Theresa May sajtóértesülések szerint nem hajlandó lemondani, és koalíciós kabinet létrehozására törekszik. A The Telegraph szerint az észak-írországi Demokratikus Unionista Párttal kezdett kormányalakítási tárgyalásokat. A miniszterelnök jövője a Konzervatív Párt és a kabinet élén azután került veszélybe, hogy az előre hozott választáson nem sikerült megszereznie pártja számára a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget.

„Egyetlen lehetőség van, hogy az észak-írországi demokratikus unionistákkal alakítanak kormányt, és akkor talán éppen hogy meglenne az a többség, amely szükséges a kormányzáshoz. Azt látom, hogy ha ezt nem hozzák létre, akkor mindig megvan a veszélye annak, hogy leszavazzák. Nagyon rossz ez mindenkinek belpolitikailag és külpolitikailag is” – mondta a Hír TV-nek a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Gálik Zoltán.

A Munkáspárt vezetője hajnalban lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Jeremy Corbyn később arról beszélt, hogy pártja hihetetlen eredményeket ért el, és készen áll az ország szolgálatára.

„Ez az ő kampánya volt, a választások kiírása az ő döntése volt, az ő neve fémjelezte. Azt mondta, hogy erőteljes és stabil kormányt alakít. Ma reggel nem úgy néz ki, hogy stabil lesz a kormány, nem úgy néz ki, hogy olyan kormány lesz, amelynek bármilyen programja van” – mondta a baloldali párt elnöke.

Az uniós kilépési tárgyalásokig még mintegy tíz nap van hátra. A baloldal is támogatja az ország kilépését az Európai Unióból, ennek során a legfontosabbnak a kereskedelmi megállapodás megkötését tartja. A Munkáspárt a jó szándékát azzal szeretné kifejezni, hogy szavatolná az uniós állampolgárok számára a Nagy-Britanniában maradást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!