2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

A bennmaradásért félretették a politikai ellentéteket

2016. május 31., kedd 10:50, frissítve: kedd 18:18

Közösen kampányol a konzervatív miniszterelnök a munkáspárti londoni polgármesterrel Nagy-Britanniában. David Cameron és Sadiq Khan a szigetország uniós tagsága mellett állt ki az erről szóló népszavazás előtt. A közvélemény többsége elismeri, hogy a szigetországnak gazdasági hátrányt okozna az unióból való kilépés, ugyanakkor ezzel együtt egyre nő a függetlenséget támogatók száma. A kilépést szorgalmazók kampányfilmje a független Nagy-Britanniát süllyedő hajóként ábrázolja.

A politikai ellentéteket félretéve, közösen kampányol a konzervatív miniszterelnök és a munkáspárti londoni polgármester Nagy-Britannia uniós tagsága mellett. „Azért vagyunk itt a miniszterelnökkel, mert 24 nap múlva nagyon fontos dologról szavazunk. Hadd legyek világos már az elején. A miniszterelnök és én nagyon sok dologban nem értünk egyet. De ami a legfontosabb, hogy ha London és a londoniak érdekeiről van szó, akkor a londoni polgármesternek és a kormánynak szorosan együtt kell működnie” – jelentette ki Sadiq Khan polgármester.

A miniszterelnök annak ellenére támogatja a tagságot, hogy még saját pártján belül is akadnak ellenzői. „Amikor elismerjük a kifogásainkat az Európai Unióval szemben, ahogy már korábban is tettük, illetve tettem, az nem a kampányunk gyengesége miatt van. Éppen ellenkezőleg, a kampányunk erős, mert az emberek szintjén gondolkodunk, ezt pedig a másik oldal nem teszi meg” – hangoztatta David Cameron.

Egy vasárnapi közvélemény-kutatás szerint tízből kilenc szakértő gondolja úgy, hogy az EU-ból való kilépés károsan hatna a brit gazdaságra. De a gazdasággal érvelnek azok is, akik a kilépés mellett érvelnek. A korábbi volt londoni polgármester szerint azonban Nagy-Britanniának jobb lesz az unión kívül, a gazdasági szerződésekhez pedig nem kell még 27 tagállamot meggyőzni.

„Szerintem az emberek azt akarják tőlünk, hogy megalkuvás nélkül képviseljük az ő érdekeiket – hogy mi dönthessünk a hatalmas pénzösszegekről, évente tízmilliárd fontról. Hogy mi ellenőrizhessük a határokat, a bevándorlási politikánkat és a saját demokráciánkat. Mi nagy ország vagyunk, kell hogy legyen öntudatunk, hogy higgyünk abban, amit csinálunk, és nem szabad hallgatnunk azokra, akik a vészharangot kongatják. Korábban már hallgattunk rájuk, tévedtek, és most is tévednek majd. Nagy-Britanniának csodás jövője lesz az Európai Unión kívül” – mondta Boris Johnson, a volt londoni polgármester.

A szavazás közeledtével egyre közelebb kerülnek egymáshoz a pártok, a bennmaradást egyelőre a többség támogatja, igaz, csak 51 százalékkal, egyre csökkenő arányban – a kilépést támogatók egyre többen vannak. A népszavazást június 23-án tartják.

Véget érhet az aranyélet

Napsütés, olcsó ingatlanok és nyugalom – így tölti több száz brit állampolgár nyugdíjas éveit Andalúziában. Sokuknak már Spanyolország az állandó lakhelyük, de a nyugdíjat továbbra is a brit államtól kapják. Az aranyélet azonban hamarosan véget érhet, ha a britek megszavazzák az unióból való kilépést a júniusi referendumon.

„Sikerült ide költöznünk és letelepednünk. Ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, idegenekké válhatunk itt” – mondja Peter Harrison brit nyugdíjas.

Sokan az ingyenes egészségügyi ellátásukat féltik a kilépés esetén. A spanyol állam eben az esetben valószínűleg nem finanszírozná tovább a letelepedett britek ellátását.

„Sokat egyelőre nem közöltek velünk itt, de a kilépésnek komoly hatása lenne ránk nézve. Sokan nagyon kis nyugdíjból élnek itt. Ha maguknak kellene fizetniük az egészségügyi ellátásukat, valószínűleg hazaköltöznének” – hangoztatta Petricia Dennison.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!