2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A békéről szónokolt a pápa Kairóban

2017. április 29., szombat 20:22

A keresztény és a muszlim egyháznak együtt kell működni a vallási szélsőségesek elleni küzdelemben – Ferenc pápa beszélt erről Kairóban, ahol arabul köszöntötte a muszlim vallási vezetőket.

A pápa abban a kopt templomban emlékezett a keresztény áldozatokra, ahol tavaly decemberben 28 emberrel végzett egy pokolgép. A merényletet elítélték az egyiptomi muszlimok, akik békekonferenciát szerveztek a vallások közötti párbeszéd előmozdítására. Ezen a konferencián vesz részt a katolikus egyházfő.

„Béke legyen veletek” – kezdte arabul a pápa, majd úgy folytatta, nagy ajándék neki, hogy Egyiptomban lehet, és a megbékéléséről tárgyalhat. Az egyiptomi keresztények szeretnék, ha a muszlimok újraértelmeznék azokat a vallási szövegeket, amelyekre a szélsőségesek szoktak hivatkozni a keresztények elleni támadások után.

Keresztények és muszlimok vegyesen vettek részt a tanácskozás után a kairói stadionban tartott misén.  Ferenc pápát több tízezren ünnepelték. Az egyházfő a vallási fanatizmus ellen emelt szót.

„Egyiptom a kereszténység hajnala óta Szent Márk tanításainak az otthona, nem csoda, hogy a történelem során ilyen sok mártír és szent került ki innen” – fogalmazott a pápa, majd újra elítélte a vallási fanatizmus minden formáját.

„Azért akartuk látni Ferenc pápát, mert ő számunkra a megbocsátás jelképe. Ahogy Assisi Szent Ferenc, ő is új kezdetet hozhat a kereszténység közel-keleti létezésébe” – mondta egy egyiptomi keresztény, Gamil Badr.

A katolikus egyházfő két napra utazott Egyiptomba, vasárnap már újra a Vatikánban lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!