2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A békemenetet vezette, megölték

2015. november 28., szombat 20:03, frissítve: szombat 20:35

Sajtótájékoztató közben lőttek agyon egy közismert kurd ügyvédet Délkelet-Törökországban egy béketüntetés után. A férfi több halálos fenyegetést is kapott, miután nyilvánosan kétségbe vonta, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet. A törökök ellen harcoló kurd szeparatista szervezetet az Európai Unió és a NATO is a terror-szervezetek közé sorolja.

A kurdbarát ügyvéd békemenetet vezetett egy délkelet-törökországi városban. Épp a sajtónak nyilatkozott, amikor rálőttek. A Reuters hírügynökség operatőre azt is rögzítette, hogy a merénylet után a fegyveres támadók tűzpárbajt vívtak civil ruhás rendőrökkel. A sebesültek között újságíró is van.

Az áldozat ellen októberben eljárás indult, amiért vitatta egy televíziós nyilatkozatban, hogy az autonómiáért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet. Azóta már vádat emeltek ellene a terrorizmus védelmezése miatt.

A gyilkosság után tüntetők vonultak az utcára Isztambulban: az ügyvéd fényképét emelték a magasba, és azt skandálták: Tahir Elci halhatatlan. A demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel, akik vízágyúkat is bevetettek.

A gyilkosság áldozatát a török elnök is gyászolja. „Részvétemet fejezem ki Elci úrnak és a megölt rendőrünknek. Ez az eset is jelzi, hogy Törökországnak igaza van, amikor a terrorizmus ellen harcol. Ezt a harcot a végsőkig folytatjuk” – mondta Tayyip Erdogan.

A török kormányfő azt ígérte, hogy mindent megtesz a tettesek elfogásért. „Bárkik is tették ezt, el fogjuk kapni őket. Bárkik is legyenek az elkövetők, a célpontjuk nem csak Elci volt, hanem Törökország” – mondta Ahmet Davotoglu, török miniszterelnök.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt szerint politikai gyilkosság történt. Az ügyvéd kapott halálos fenyegetést a Kurdisztáni Munkáspártról szóló téés nyilatkozata után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!