2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

A befektetők kedvence lehet a magyar gazdaság

2016. január 15., péntek 07:47, frissítve: szombat 08:38

A magyar és a lengyel kormány addig nem lesz képes stratégiai együttműködésre, amíg a magyarok oroszbarát, a lengyelek oroszellenes politikát folytatnak. Egy amerikai vélemény szerint viszont az egész EU gyengeségét jelzi, hogy nem képesek fellépni a lengyel és magyar kormány önkényes intézkedéseivel szemben. Külföldi lapszemle.

Csökken a demokrácia ereje az EU-ban, ahogy egyre több jobboldali, nacionalista kormány kerül hatalomra – írja elemzésében a Slate. A lengyel és a magyar kormányt hozzák példaként, amelyek autoriter módszerekkel alakítják kényük-kedvük szerint az alkotmányos jogrendet, miközben az Európai Bizottság tehetetlen még a nyilvánvaló jogsértésekkel szemben is.


A befektetők kedvence lehet az idén a magyar gazdaság a Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint. A brit hírügynökség azt írja: az Orbán-kormány 2010 óta sokszor ráijesztett a befektetőkre a különadókkal vagy például a bankok elleni támadásokkal. Ezek az intézkedések viszont tavaly érezhetően szelídültek, és már a hitelminősítők is hajlanak arra, hogy kivegyék a bóvli kategóriából az országot. Erre idén sor is kerülhet.

Amíg a lengyel és magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos politikája homlokegyenest ellenkezik, addig csak taktikai szövetség lesz Varsó és Budapest között, és nem stratégiai partnerség. Erről szól a lengyel New Eastern Europe folyóirat elemzése. Az Európai Bizottság menekültkvóta-rendszere ellen viszont a két ország egységesen tud fellépni és közös érdekük az észak–déli európai gázvezetékrendszer megépítése is az Adria és a Balti-tenger között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!