2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:05

Külföld

A baloldali német kormány nem tesz le a gazdákat érintő megszorításokról, a tüntetők kitartanak + videó

Nincs több pénz az agrártámogatásokra – ezt mondta a német pénzügyminiszter a Berlinben összegyűlt több tízezer tüntető gazdának. A tárcavezető szerint mindenkinek ki kell vennie a részét a német gazdaságot érő nehézségekből. A baloldali német kormány 480 millió eurót vonna el a gazdáktól, ám eközben ennek 17-szeresét, 8 milliárd eurót küldene Ukrajnának, emlékeztetett a Napindítóban Nógrádi György. Egy friss felmérés szerint a baloldali Scholz-kabinet támogatottsága soha nem látott mélységben van.

  • A baloldali német kormány nem tesz le a gazdákat érintő megszorításokról, a tüntetők kitartanak + videó

Folyamatos dudálástól hangos Berlin központi sugárútja. Százezrek vonultak kaminonnal, traktorokkal a német fővárosba, hogy tiltakozzanak a baloldali kormány megszorításai ellen.

A gazdák már több mint egy hete folyamatosan tüntetnek országszerte, de eddig Olaf Scholz kabinetje nem hallgatta meg őket. Ezért a tüntetők úgy döntöttek, hétfő estére Németország valamennyi tartományából Berlinbe vonulnak.

A gazdák szerint elfogadhatatlan, hogy a baloldali német kormány velük, a fuvarozókkal, a vasutasokkal akarja megfizettetni azt, hogy eurómilliárdokkal támogatja Ukrajnát és azt, hogy minél tovább tartson a háború. A Scholz-kabinet ugyanis 480 millió eurót vonna el a gazdáktól úgy, hogy megszünteti az eddig nekik járó adókedvezményeket és üzemanyagtámogatást.

A HírTV-ben Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, a gazdáktól elvont pénz csak töredéke annak, amit Ukrajnába és a háborúba önt a berlini kormány.

Christian Lindner német pénzügyminiszter ugyanakkor azt mondta a tüntető gazdáknak, hogy nincs több pénz a büdzsében, és mindenkinek ki kell vennie a részét a nehézségekből.

Lesznek, akik majd többet szenvednek, mint mások, ebben egyetértünk. De mindenkinek ki kell vennie ebből a maga részét. De a koronavírus válság alatt bevezetett állami támogatásokat és Áfa-kedvezményeket ki fogjuk vezetni – mondta a német pénzügyminiszter.

A miniszter annyit ígért, hogy nem egyszerre, hanem fokozatosan szüntetik meg ezeket a támogatásokat. A gazdák képviselői azonban nem engednek a követeléseikből, és kitartanak, mindaddig, amíg azok nem teljesülnek.

A kormány kezében van a döntés, de ami sok az sok, elég volt. Ha a kormány visszavonja az adóemelés tervét, akkor mi is levonulunk a traktorokkal az utcákról, de ameddig ezt nem teszik meg, élni fogunk alkotmányos jogunkkal és tüntetni fogunk – jelentette ki a német gazdaszövetség vezetője.

Egy friss felmérés szerint nem csupán a gazdák elégedetlenek Olaf Scholz baloldali német kormányával. A német lakosság alig 17 százaléka elégedett a munkájukkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!