2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A 2022-es foci-vb-t is elvennék Katartól

2017. július 16., vasárnap 08:11, frissítve: vasárnap 10:41

A Katar elleni szankciók feloldását kérte a büntetőintézkedéseket bevezető négy arab országtól a francia külügyminiszter.

Békítő körúton a francia külügyminiszter: Jean-Yves Le Drian először Katarba majd Szaúd-Arábiába utazott, hogy megpróbálja kibékíteni a feleket. Az Arab-öböl négy országa, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Egyiptom június elején szakította meg minden kapcsolatát Katarral, elvágva a félszigetnyi ország légi és szárazföldi megközelítési lehetőségeit is. A szövetségbe tömörült államok szerint bizonyítható, hogy Katar terrorszervezeteket támogat.

„A feszültség enyhítésére szólítunk fel, arra, hogy teremtsenek megfelelő tárgyalási környezetet. Hozzanak olyan intézkedéseket, amik újraépíthetik a kölcsönös bizalmat, hogy elindulhassanak az egyeztetések” – kérte Jean-Yves Le Drian, a francia diplomácia vezetője.

A szaúdi királyság külügyminisztere továbbra is kitart amellett, hogy Katarnak kell teljesítenie a feltételeket. „Szeretnénk lecsillapítani az öböl menti államok közti válságot. Reméljük, Katar meghátrál, hogy megfelelhessen a nemzetközi közösség követeléseinek is, ne csak ennek a négy országénak. A teljes nemzetközi közösség ellenzi a terrorizmus mindenfajta támogatását” – emelte ki Adel Al-Jubeir szaúdi külügyminiszter.

Katar tagadja a vádakat. A dohai kormány nyilatkozatban hangsúlyozta a terrorellenesség fontosságát, valamint a párbeszéd szükségességét, a nemzetközi jogi normák és az ország szuverenitásának tiszteletben tartása mellett. A vitában már Németország és az Egyesült Államok is megpróbált közvetíteni, de egyikük sem ért el áttörést.

A Katar-ellenes szövetség közben továbblépett, közös levélben kérte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget, hogy vegyék el az országtól a 2022-es futball-világbajnokság rendezési jogát, szintén a terrorveszélyre hivatkozva. A levél aláírói a FIFA alapszabályának 85-ös cikkelyére hivatkoznak, ami lehetővé teszi, hogy vészhelyzet esetén máshova helyezzék át a tornát. A FIFA egyelőre nem erősítette meg, hogy megkapták volna a levelet, és nem érkezett másolat Katarhoz sem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!