2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

9/11: „könyörtelenek maradunk”

2016. szeptember 11., vasárnap 17:34, frissítve: vasárnap 19:27

15 évvel ezelőtt hajtották végre az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb terrortámadását. A 9/11 néven elhíresült merényletsorozatban csaknem 3000 ember vesztette életét, róluk most Amerika-szerte és az egész világon megemlékeznek.

2001. szeptember 11-én két eltérített utasszállító repülőgép csapódott bele a New York-i World Trade Center ikertornyaiba. Egy harmadik gépet a Pentagon virginiai épületére irányították a gépeltérítők, a negyediken viszont az utasok felülkerekedtek a géprablókon, és elérték, hogy a repülő lakott területen kívül zuhanjon le Pennsylvaniában.

Minden idők legsúlyosabb amerikai terrortámadásának csaknem 3000 halálos áldozata volt, nagy többségük civil. A merénylet mögött az al-Kaida nevű, afganisztáni központú iszlamista terrorszervezet állt, amelynek vezetőjét, Oszama bin Ladent hosszas hajtóvadászat után végül 2011-ben likvidálták az amerikaiak.

A tragédia 15. évfordulóján Barack Obama amerikai elnök hangsúlyozta: bár azóta számos merényletet hiúsítottak meg az amerikai hatóságok, nőtt a terrorveszély az Egyesült Államokban. „A terrorfenyegetés még nagyobb, ahogy láthattuk a bostoni, San Bernardinó-i, orlandói tragédiákból is. Ezért Afganisztánban, Irakban és Szíriában továbbra is könyörtelenek leszünk az al-Kaida és az Iszlám Állam terroristáival szemben. Elpusztítjuk őket, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megvédjük a hazánkat” – ígérte az amerikai elnök.

Obama ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a terrorizmus nem fordíthatja egymás ellen az amerikaiakat, és a kirekesztés a lehető legrosszabb válasz az őket fenyegető veszélyre – az elnök ezzel Donald Trump republikánus elnökjelölt kijelentéseire utalt, aki szerint minden muszlim potenciális terrorista, és nem szabad beengedni őket az Egyesült Államok területére.

„Nem adhatjuk meg magunkat azoknak, akik megosztanának minket. Nem reagálhatunk úgy, hogy azzal megrongáljuk a társadalmunk szövetét – hiszen a sokféleségünk, a tehetségek befogadása és az, hogy mindenkit egyformán kezelünk fajra, nemre, etnikumra vagy hitre való tekintet nélkül, ezek teszik naggyá az országunkat. Ettől leszünk ellenállóak, és ha tartjuk magunkat ezekhez az értékekhez, azzal megőrizzük azoknak az örökségét, akiket elveszítettünk, és hazánk továbbra is erős és szabad marad” – emelte ki.

A 15 évvel ezelőtti terrortámadásokról Egyesült Államok-szerte és a világ számos táján megemlékeznek – a többi közt Afganisztánban, ahol azóta is amerikai katonák állomásoznak, a terror elleni harc nevében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!