2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

91 éves II. Erzsébet

2017. április 22., szombat 12:20, frissítve: szombat 12:52

91. születésnapját ünnepelte a brit királynő. II. Erzsébet családi körben, lóverseny-látogatással töltötte a jeles napot; a nyilvános állami ünnepséget nyáron rendezik Nagy-Britanniában.

A Buckingham-palota előtt szólt a Boldog szülinapot! a brit királyi testőrség előadásában, II. Erzsébet királynő születésének 91. évfordulóján. Később a Hyde Parkban a királyi lovas tüzérség délben ágyútűzzel tisztelgett a koronás fő előtt.

Maga a királynő visszafogottan, családi körben ünnepelt, kedvenc hobbijának hódolva, egy lóversenypályán. A nagy nyilvánosságnak szóló, hivatalos születésnapi ünnepséget a hagyományoknak megfelelően június második szombatján tartják majd a britek.

II. Erzsébet 1926. április 21-én született a későbbi VI. György király lányaként. A második világháború után, 1947-ben már a trón várományosaként hozzáment távoli rokonához, a most 96 éves Fülöp herceghez. Ebben az évben születésnapja alkalmából élő televíziós beszédet mondott. „Mindannyiótok előtt kijelentem, hogy egész életemben, legyen az rövid vagy hosszú, a szolgálatotoknak szentelem magam, és nagyszerű királyi családunk szolgálatának.”

Ígérete teljesítésére hamarosan meg is kapta a lehetőséget: édesapja 1952-es halála után, már kétgyermekes anyaként örökölte meg a trónt, a koronázási ünnepségre pedig 1953-ban került sor.

II. Erzsébet a legrégebb óta trónon ülő brit uralkodó, a királynő februárban ünnepelte koronázása 65. évfordulóját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!